• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς αποτυπώνεται η καταστροφική πτώση των τιμών σε όλες τις μετοχές του Γενικού Δείκτη και πού πάει τώρα η αγορά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Κανένας δεν θέλει να πιάσει με γυμνά χέρια το κοφτερό μαχαίρι που πέφτει με ορμή…

    Κάπως έτσι διαμορφώνεται παραστατικά η εικόνα της καταστροφικής πτώσης που συντελείται στις ελληνικές μετοχές. Με τα 60 «χαρτιά» του Γενικού Δείκτη να είναι σε πρώτο πλάνο.

     Την ίδια στιγμή, παγιδευμένα στην «κινούμενη άμμο» του φόβου και της απαξίωσης βρίσκονται και όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. «Χτυπημένα» κι αυτά από τις εφιαλτικές διαστάσεις που παίρνει η εξάπλωση του κορονοϊού.

    Καθώς κανένας ακόμη δεν είναι σε θέση να ποσοτικοποιήσει επακριβώς τις επιπτώσεις, αιωρούνται τα ζοφερά ενδεχόμενα μιας πολύπλευρης παγκόσμιας κρίσης, σε κοινωνικό, οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό επίπεδο.

    Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι «κράτος και εξουσία» στις αγορές έχουν μέχρι τώρα οι πωλητές. Αφήνοντας στο περιθώριο τους αγοραστές, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να συγκροτήσουν κάποια αποτελεσματική «γραμμή άμυνας». Καθώς η «ζυγαριά» γέρνει προς την πλευρά εκείνων που προεξοφλούν τα χειρότερα.

     Κάτω από αυτές τις συνθήκες και όπως όλα δείχνουν ,τα χρηματιστήρια διεθνώς θα έχουν μπροστά τους, άλλη μία βδομάδα δοκιμασίας. Και πιθανότατα πόνου για τις μετοχές, αν δεν υπάρξει κάποιο θετικό νέο, ικανό να δώσει λύση στο δράμα. Δίκην «από μηχανής θεού»… Κάτι που όμως με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

    Οι φθηνές αποτιμήσεις δεν «κλείνουν» τον καθοδικό κύκλο

    Επί ελληνικού εδάφους, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας είναι στην κυριολεξία επί ξύλου κρεμάμενη, έχοντας υποστεί εκτεταμένα πλήγματα από την καθίζηση των αποτιμήσεων. Η οποία φτάνει στο 27,8% με όρους Γενικού Δείκτη ΓΔ 0,06% 1.448,70 και σε σύγκριση με την πρόσφατη κορυφή που είχε κατακτηθεί στις 24 Ιανουαρίου.

    Η μεγάλη αυτή πτώση, η οποία έχει οδηγήσει την ελληνική αγορά στην κορυφαία βαθμίδα των ποσοστιαίων απωλειών που καταγράφουν τα χρηματιστήρια του πλανήτη, κάνει αρκετούς να προσμένουν μια ανοδική αντίδραση. Ακόμη όμως και σε αυτό το ενδεχόμενο, η πλειοψηφούσα άποψη λέει ότι δεν θα σηματοδοτήσει τον τερματισμό του καθοδικού κύκλου των τιμών…

    Εξαιρουμένων των γρήγορων «παικτών» που κυνηγούν τα κέρδη από τις έντονες μεταβολές των τιμών ακόμη και ενδοσυνεδριακά, οι δυνητικοί αγοραστές μετοχών δεν δείχνουν να έχουν λόγους για ουσιαστικές τοποθετήσεις.

    Μπορεί οι αποτιμήσεις να έχουν πέσει πολύ, αλλά η έννοια του φθηνού είναι ακόμη σχετική, αφού μένει να διακριβωθούν οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού, τόσο στην οικονομία όσο και στην επιχειρηματικότητα. Επιπτώσεις αλληλένδετες και με αυτές που μέλλει να καταγραφούν και στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Σε μια περίοδο μάλιστα όπου «καίνε» και τα γεγονότα στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου.

    Για το ελληνικό χρηματιστήριο, κρίσιμη παράμετρος είναι επίσης το πώς θα αντιδράσουν από εγώ και πέρα οι ιδιώτες, που έχουν τοποθετήσεις σε Αμοιβαία κεφάλαια. Αν υπάρξει αυξητική τάση στις ρευστοποιήσεις μεριδίων, είναι εμφανές ότι θα δρομολογηθούν επιπρόσθετες πιέσεις στις τιμές των μετοχών. Από πωλήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις των μεριδιούχων.

    Ο 4 μετοχές-σωματοφύλακες του Γενικού Δείκτη

    Σε κάθε περίπτωση «πυξίδα» για την αγορά είναι ο Γενικός Δείκτης, η καθημερινή μεταβολή του οποίου εξαρτάται από τη «συμπεριφορά» των 60 μετοχών, ισάριθμων εταιρειών, από τις οποίες και απαρτίζεται.

    Δηλωτικό της σπουδαιότητας των εταιρειών του Δείκτη (με διαφορετικό συντελεστή στάθμισης η κάθε μία) είναι ότι εκφράζουν το 90% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Μάλιστα στις 60 αυτές μετοχές γίνεται το… 98% με 99% του τζίρου των συναλλαγών.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα τέλη του 2018 έως και τις 24 Ιανουαρίου της εφετινής χρονιάς, η χρηματιστηριακή αξία των 60 εταιρειών του Γενικού Δείκτη αυξήθηκε κατά 18,7 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 57,8 δισ. ευρώ.

    Τώρα και έπειτα από απώλειες 14,4 δισ. ευρώ, η αξία των εταιρειών έχει προσγειωθεί στα 43,4 δισ. ευρώ.

    Αρκετές από τις μετοχές έχουν μεγάλη «βουτιά» χάνοντας όλα τα κέρδη του ανοδικού κύκλου. Υπάρχουν όμως και μετοχές που παρά την πτώση του διατηρούν ακόμη αξιόλογο «λίπος» υπεραξιών».

    Από τα «βαριά χαρτιά» που έχουν και την πιο αυξημένη επίδραση στη διαμόρφωση της καθημερινής εικόνας του Γενικού Δείκτη, ξεχωρίζουν 4 τα οποία και έχουν μικρότερες απώλειες από το μέσο όρο της αγοράς (27,8%). Πρόκειται κατά σειράν βαρύτητας στο Δείκτη, για την Coca Cola (που είναι στο -14,53%, τον ΟΤΕ (-13,65%) ΟΤΕ -0,97% 14,28 , τον ΟΠΑΠ (-17,97%) ΟΠΑΠ -0,42% 16,58 και την Τέρνα Ενεργειακή που έχει υποχωρήσει μόλις 5,42% από τα ψηλά της αγοράς, τον περασμένο Ιανουάριο.

    Αυτές οι 4 μετοχές έχουν λειτουργήσει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, σαν «σωματοφύλακες « της…τιμής του βασικού χρηματιστηριακού Δείκτη. Γιατί αν και εκείνες είχαν ακολουθήσει το μέσο όρο πτώσης της αγοράς, τότε το χρηματιστήριο θα ήταν τώρα, περίπου 4,5% χαμηλότερα…

    Δηλαδή στα επίπεδα των 654 μονάδων και όχι σε αυτά των 684,74 όπου βρίσκεται.

    Η αριθμητική της πτώσης και οι τράπεζες

    Στην αντίπερα όχθη η μετοχή του Ελλάκτωρα κατέχει τα σκήπτρα των απωλειών (-58,21%) με τη χρηματιστηριακή αξία του ομίλου να έχει απομειωθεί κατά 239,9 εκατ. ευρώ. Η Ιντραλότ και η Ιντρακόμ ακολουθούν στη μεγάλη πτώση.

    Πέραν τούτων και ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες, που είτε έχουν «κάψει» όλα τα περσινά κέρδη, είτε οι τιμές τους έχουν πάει πιο πίσω από τ τέλη του 2018, συγκαταλέγονται: Οι πετρελαϊκές Μότορ Όιλ ΜΟΗ 2,79% 27,28 και ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,36% 8,28, η Αεροπορία Αιγαίου (Aegean) ΑΡΑΙΓ -0,24% 12,30, ο Τιτάνας TITC -0,53% 28,20 και η Βιοχάλκο.

    Τα «πυρά» των πωλητών έχουν δεχτεί και οι τράπεζες, που αποτελούν τον ανεμοδείκτη για την πορεία της αγοράς. Η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0% 4,00 καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, αλλά ακόμη διατηρεί «απόθεμα» υπεραξιών από την περσινή χρονιά. Το ίδιο συμβαίνει με την Εθνική ΕΤΕ 2,00% 7,66 , αλλά και την Attica Bank  ενώ ελαφρά πιο πάνω είναι η Eurobank ΕΥΡΩΒ 2,02% 2,02. Αντίθετα, η πτώση στην Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 έχει εξαφανίσει όλες τις περσινές υπεραξίες.

    Μετοχές με αρκετό «λίπος» υπεραξιών υπάρχουν κι άλλες, πλήν όμως ο φόβος είναι κι αυτές από τους επιθετικούς πωλητές, αν συνεχιστεί η χωρίς φρένο, καθοδική τροχιά του χρηματιστηρίου.

    Κατά τα άλλα και σε ό,τι αφορά τα τρία πιο αμυντικά «χαρτιά» του χρηματιστηρίου, αυτό της «Καράτζη» έχει την «ασπίδα» της απορρόφησης της προσφοράς από το βασικό μέτοχο.

    Σε ό,τι αφορά αφορά το Ιασώ είναι επίσης υπερσυγκεντρωμένο «χαρτί», όπως συμβαίνει και με την ξενοδοχειακή «Λάμψα», η μετοχή της οποίας δεν κάνει πράξη καθημερινά. Στον «Λούλη» η συναλλακτική δραστηριότητα είναι περιορισμένη. Και όχι ικανή να προκαλέσει κραδασμούς στην τιμή της μετοχής.



    ΣΧΟΛΙΑ