• ΑΓΟΡΕΣ

    Πολύ κοντά σε νέα χαμηλά οι τράπεζες

    • NewsRoom
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Και πάλι φλερτάρουν με τα χαμηλά τους οι τράπεζες, μετά το χθεσινό sell off, που σημειώθηκε στον κλάδο και τις προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος ότι οι προβλέψεις για νέα κόκκινα δάνεια φέτος μπορεί και να φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν περνάει απαρατήρητο το κούρεμα στις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών από την Goldman Sachs στις αρχές του τρέχοντος μηνός και ακολούθως από την JP Morgan.

    Βεβαίως, η Goldman Sachs έχει πάρει το… τσεκούρι για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές από το 2019. Από τη στιγμή όμως, που ο κλάδος και η οικονομία κλυδωνίζονται, τέτοιου είδους εκθέσεις παίρνουν τη μορφή… προφητείας.

    Η Alpha Bank χθες βρέθηκε στο -11,76% και στα 0,60 ευρώ. Στην αρχή του έτους ήταν στο 1,90 ευρώ και στην κορύφωση της κρίσης πήγε στα 0,53 ευρώ. Σήμερα είναι στα 0,60 ευρώ.

    Η Πειραιώς με χαμηλό στα 0,92 ευρώ είναι στα 1,12 ευρώ και η Εθνική με χαμηλό 0,8150 ευρώ είναι στα 1,06 ευρώ. Η Eurobank με χαμηλό στα 0,3022 ευρώ είναι στα 0,33 ευρώ.

    Από την άλλη, από τις πλέον ανησυχητικές εξελίξεις αποτελεί η άνοδος του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, καθώς χθες βρέθηκε πάνω από το 2,3% σε απόδοση. Είναι προφανές, σύμφωνα με την αγορά, ότι οι προβλέψεις Τόμσεν όχι τόσο ως προς το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ, αλλά ως προς τις επισημάνσεις του για την πορεία της οικονομίας, προβλέπει ότι η χώρα μας μετά την πανδημία είναι αυτή που θα πληγεί περισσότερο. Αφενός λόγω της αύξησης του χρέους στο 200% του ΑΕΠ, αφετέρου λόγω της αύξησης του ελλείμματος, το οποίο θα μπορούσε να ξεπεράσει και το 10%.

    Ακόμα και οι Έλληνες οικονομολόγοι πάντως, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Π. Πετράκης, παραμένουν επιφυλακτικοί, δίδοντας την εκτίμηση, όπως αναφέρει στο mononews.gr, ότι η ύφεση στο δεύτερο 3μηνο θα είναι μεγαλύτερη από το 10% που δίνει το ΔΝΤ…



    ΣΧΟΛΙΑ