• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Ξανά σε τροχιά ανόδου οι τιμές – Παραμένουν στον ορίζοντα τα 150 δολάρια/βαρέλι (upd)

    • Bloomberg
    Πετρέλαιο


    Σε τροχιά ανόδου επανήλθε το πετρέλαιο μετά την είδηση ότι σημειώθηκαν νέες επιθέσεις σε υποδομές ενέργειας και ρεύματος στη Σαουδική Αραβία από Υεμενίτες αντάρτες.

    Η τιμή του πετρελαίου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε κοντά στα 113 δολάρια, παρά την υποχώρηση που είχε σημειώσει νωρίτερα, όταν έπεσε κάτω από τα 109 δολάρια/βαρέλι.

    Η είδηση ήρθε να ανατρέψει τη θετική εικόνα που επικρατούσε σήμερα, με το πετρέλαιο να υποχωρεί, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση απέφυγε να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού, ενώ το Καζακστάν ανακοίνωσε ότι η διακοπή σε βασικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου αναμένεται να διορθωθεί.

    Η τιμή του «μαύρου χρυσού» στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη έφτασε να υποχωρεί έως και 3,3%, με εύρος διακύμανσης συν-πλην 4 δολάρια.

    Οι αγορές ξεπούλησαν, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αν και αρκετές χώρες εξακολουθούν να αισθάνονται άβολα απέναντι σε κάθε πιθανότητα επιβολής εμπάργκο πετρελαίου σε μεγάλο προμηθευτή.

    Η τιμή του πετρελαίου παραμένει παρόλα αυτά σε υψηλότερα επίπεδα αυτήν την εβδομάδα, κινούμενη ανοδικά εδώ και τέσσερις μήνες και σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 στις αρχές Μαρτίου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξε τις αγορές εμπορευμάτων όπου επικρατούσε ήδη στενότητα. Ως απάντηση στον πόλεμο, ΗΠΑ και Βρετανία αποφάσισαν να απαγορεύσουν το ρωσικό πετρέλαιο και πολλές εταιρείες ενέργειας στη Δϋση επιλέγουν επίσης να γυρίσουν την πλάτη τους στο ρωσικό αργό πετρέλαιο. Μέρος από τα βαρέλια αυτά φαίνεται πως απορροφάται από την Κίνα και την Ινδία.

    «Η αγορά πετρελαίου έχει εξαντληθεί», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής στην Oanda. «Όλοι θέλουν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στο τι πρόκειται να συμβεί στο επόμενο βήμα» και «οι traders δεν θέλουν να υπερδεσμευτούν μέχρι να έχουμε περαιτέρω γεωπολιτικές εξελίξεις», πρόσθεσε.

    Στα 150 δολάρια/βαρέλι το πετρέλαιο;

    Ο όμιλος Trafigura προέβλεψε αυτή την εβδομάδα ότι οι τιμές του αργού θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αγγίζοντας ενδεχομένως τα 150 δολάρια/βαρέλι.

    Να σημειωθεί ότι η Γερμανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποδεσμευτεί γρήγορα από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αν και προειδοποίησε ότι δεν είναι δυνατό να επιβληθεί άμεσο εμπάργκο, λόγω της ζημίας που θα προκαλούσε στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

    Η Αυστρία είπε επίσης ότι δεν θα συμφωνήσει με την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.



    ΣΧΟΛΙΑ