• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Κέρδη 2% για το αργό – Εκτοξεύτηκε το φυσικό αέριο μετά την ανακοίνωση της Gazprom

    • NewsRoom


    Με άνοδο ξεκίνησε την εβδομάδα το αμερικανικό αργό με την αγορά να αναμένει με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη.

    Όλο το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, όπου την Τετάρτη ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων της τάξης των 75 μονάδων βάσης. Παράλληλα, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εκτιμήσεις του Πάουελ για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, σε αναζήτηση σημαδιών για το εάν η Fed αναμένει κάμψη της καταναλωτικής δύναμης των Αμερικανών πολιτών, κάτι που θα μπορούσε να συμπιέσει τη ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό».

    Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έδωσε ώθηση στο πετρέλαιο. Η αύξηση αυτή κατέστη δυνατή χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στους φυλάρχους της Λιβύης πριν από 10 μέρες ώστε να ανοίξουν ξανά τα «πηγάδια» και οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου που είχαν κλείσει από τα μέσα Απριλίου. Από τα μέσα Απριλίου έως και πριν λίγες μέρες, η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης είχε μειωθεί στα 560.000 βαρέλια την ημέρα.

    Στο κλίμα αυτό, το αργό παραδόσεως Σεπτεμβρίου έκλεισε 2% του Σεπτεμβρίου στα 96,7 δολάρια το βαρέλι.

    Το Ολλανδικό TTF είχε άνοδο 12% μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα μειώσει την ροή φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη ενώ το φυσικό αέριο στην Νέα Υόρκη είχε άνοδο 5,2% στα 8,727 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Ήπια πτώση του χρυσού με το βλέμμα στην Fed



    ΣΧΟΛΙΑ