• ΑΓΟΡΕΣ

    Περιόρισε τις απώλειες η Wall Street – Κέρδη για τον Nasdaq αναμένοντας τα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών


    Με ήπια πτώση κατάφεραν τελικά να κλείσουν τόσο o Dow Jones όσο και ο S&P 500 στη Wall Street, με τους επενδυτές να δείχνουν ψυχραιμία τόσο στις αρνητικές ειδήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο όσο και στη «φωτιά» που κόντεψε «να ανάψει» ο Ντόναλντ Τραμπ με το αμφιλεγόμενο tweet του, με το ερώτημα περί αναβολής των αμερικανικών εκλογών.

    Μάλιστα, στο χρηματιστήριο του Nasdaq, o ομώνυμος βασικός δείκτης των τεχνολογικών μετοχών κατάφερε να κλείσει με άνοδο, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν ως προς τα στοιχεία που θα ανακοινώσουν οι τέσσερις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες του διαδικτύου, καθώς θεωρείται από τους αναλυτές πως ο κλάδος του Internet και του ηλεκτρονικού εμπορίου κατάφερε να αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία. Κάτι που φαίνεται πως επαληθεύεται καθώς με το κλείσιμο των σημερινών συνεδριάσεων τόσο η Amazon όσο και η Facebook ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τις μετοχές τους να σημειώνουν άνοδο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της μετασυνεδριακής διαδικασίας κατά 4 και 5% αντίστοιχα.

    Η ημέρα ξεκίνησε πάντως με το σοκ των στοιχείων για την πτώση ρεκόρ του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, κατά 32,9%, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση στην μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ, ωστόσο ήταν μικρότερη από τους φόβους των αναλυτών, που την ανέμεναν κοντά στο 34%. Κάτι που έδειχνε πως ήταν ικανό να περιορίσει τις απώλειες, μέχρι που ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κάνει την… παρέμβασή του.

    Με ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε για μια ακόμα φορά κατά της επιλογής της επιστολικής ψήφου, καταγγέλλοντας πως μπορεί να οδηγήσει σε νοθεία στις επερχόμενες εκλογές. Μάλιστα αναρωτήθηκε αν για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να αναβληθούν οι εκλογές, κάτι που ωστόσο δεν είναι στο χέρι του να εφαρμόσει. Η ανάρτηση έφερε νέο πονοκέφαλο στους επενδυτές, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν κατά 2%, μέχρι τη στιγμή που οι συνεργάτες του αποφάσισαν να «μαζέψουν» την κατάσταση, υποβαθμίζοντας την ερώτηση του Προέδρου των ΗΠΑ. «Έθεσε απλά ένα ερώτημα», ανέφεραν, διαψεύδοντας πως υπάρχει πρόθεσή του να προτείνει την αναβολή των εκλογών.

    Σε αυτό το κλίμα,  ο Dow Jones έκλεισε στις 26.313,65 μονάδες με πτώση  -0,85% και ο  S&P 500 στις 3.246,22 μονάδες με απώλειες -0,38%.  Αντίθετα ο Nasdaq κατάφερε να κλείσει στις  10.587,81 μονάδες με κέρδη 0,43%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones μόλις 5 έκλεισαν με άνοδο (P&G 2,42%, Apple 1,21%, Home Depot 0,62%, Johnson & Johnson  0,20% και Walt Disney 0,04%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι πετρελαϊκές  Exxon Mobil (-4,91%) και Chevron  (-4,22%) ακολουθούμενη από τον γίγαντα των χημικών Dow (-4,11%), επηρεασμένες από τα ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία για την πορεία των κλάδων τους κατά το δεύτερο τρίμηνο.



    ΣΧΟΛΙΑ