• ΑΓΟΡΕΣ

    Πέφτει στο 1,17% το επιτόκιο για το 15ετές – Ξεπερνούν τα 14 δισ. οι προσφορές

    Σε άνοδο το ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων


    Συνεχίζει να υποχωρεί το προσφερόμενο επιτόκιο για την επανέκδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου, ενώ την ίδια στιγμή διευρύνεται ο αξία των προσφορών.

    Μισή ώρα πριν από το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών που υπολογίζεται στις 13:30 σήμερα το μεσημέρι οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 14 δισ. ευρώ ενώ το επιτόκιο είχε πέσει στο 1,17%.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά το προσφερόμενο επιτόκιο είχε ξεκινήσει από 1,28% (135 μονάδες βάσης συν το middle swap) ενώ πλέον οι μονάδες βάσης του έχουν οδηγηθεί σε 1,25%.

    Εκτιμάται ότι από την έκδοση αυτή θα συγκεντρωθούν 2 με 2,5 δισ. ευρώ σε μια περίοδο κατά την οποία το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει η χώρα ανέρχεται στα 37,9 δισ. ευρώ. Γεγονός που αποτελεί ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στις παρενέργειες που επιφέρει η πανδημία σε ολόκληρο το πλέγμα της εγχώριας οικονομίας.

    Ήδη μετά και από τη σημερινή έκδοση η χώρα έχει αντλήσει από την αρχή του έτους κεφάλαια της τάξεως 12 – 12,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με ένα εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού έχοντας την έμπρακτη εμπιστοσύνη των αγορών.



    ΣΧΟΛΙΑ