• ΑΓΟΡΕΣ

    Παράγοντας νέας κρίσης τα crypto – Προειδοποιήσεις ESMA μέσω Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – Στο 120% η μόχλευση

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρoς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρoς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Συστάσεις και στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απευθύνει η Ευρωπαϊκή Αρχή (ESMA) να παρακολουθεί την αχανή αγορά των κρυπτονομισμάτων. Σε έγγραφο της ESMA προς όλες τις εποπτικές αρχές των χωρών της Ευρώπης συστήνει οι επενδυτές να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά γύρω από τη συγκεκριμένη αγορά, αφού τυχόν κατάρρευσή της μπορεί να σημάνει μία ακόμα χρηματοπιστωτική κρίση.

    Όταν εξετάζεται ολόκληρο το πεδίο ανάπτυξης των κρυπτονομισμάτων την τελευταία δεκαετία, είναι σαφές ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη – τόσο από την άποψη των αποτιμήσεων, όσο και του αριθμού των νομισμάτων σε κυκλοφορία σημειώθηκε τα τελευταία 5 χρόνια.

    Στον τελευταίο κύκλο από το 2020 έως το 1ο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων εκτινάχθηκαν στα ύψη – λόγω υψηλού βαθμού κερδοσκοπίας . Έφτασαν σε αποτίμηση παγκοσμίως περί τα 2,5 τρις. Ευρώ τον Νοέμβριο του 2021, σηματοδοτώντας ένα νέο υψηλό όλων των εποχών. Ωστόσο, η αγορά έχει έκτοτε υποστεί ύφεση, η οποία εντάθηκε από την κατάρρευση ενός μεγάλου λεγόμενου stablecoin. καθώς και πλατφορμών δανεισμού, παρασύροντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς σε 1 τρις. Δολ., κάτι που ξεκίνησε από τον Ιούλιο 2022. Ακόμη και στο αποκορύφωμά της, η κεφαλαιοποίηση κρυπτογράφησης παρέμεινε μόνο 1 % της συνδυασμένης κεφαλαιοποίησης της παγκόσμιας αγορές μετοχών και ομολόγων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Εντός της αγοράς κρυπτονομισμάτων, τα λεγόμενα τα stablecoins αποτελούν μια ξεχωριστή «κάστα», με μια συνδυασμένη αποτίμηση που αυξάνεται από περίπου 5 δισ. ευρώ το 2020 σε 152 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022 (+ 3.000 %), – πέντε φορές πιο γρήγορα από το συνολικό κρυπτο-περιουσιακό στοιχείο ανάπτυξη της αγοράς (+ 600 %). Το επικίνδυνο είναι ότι τα κρυπτονομίσματα είναι συνδεδεμένα με βασικά νομίσματα, όπως το δολάριο, στοιχείο που σε μεγάλη διόρθωση μπορεί να επιφέρει κρίση στα νομισματικά assets ολόκληρων χωρών…

    Μετά από μια διαρκή περίοδο αυξανόμενων διακυμάνσεων οι αποδόσεις των κρυπτονομισμάτων έχουν επιδεινωθεί, ειδικά από τη στιγμή που οι μακροοικονομικές συνθήκες έχουν σκοτεινιάσει τις προοπτικές της αγοράς τους τελευταίους μήνες. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το τέλος της εποχής των χαμηλών επιτοκίων υπονόμευσε το προηγουμένως ανοδικό επενδυτικό κλίμα, προκαλώντας δραματικό ξεπούλημα στα κρυπτονομίσματα, διαπιστώνει η ESMA. Μέχρι τον Ιούλιο του 2022 η αγορά είχε καταρρεύσει με απώλειες πάνω από 60% σε μόλις μισό χρόνο – δείχνοντας την κυκλικότητα και την υψηλή μεταβλητότητά του.

    Παρά το sell-off, η συνεχιζόμενη δημοτικότητα τους– ιδίως μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών – το μέγεθός τους, τα συνεχώς εξελισσόμενα χαρακτηριστικά, αλλά και οι αυξανόμενες διασυνδέσεις με το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελούν πηγή ανησυχίας για τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.

    Πολλά κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν καμία υλική αξία, αντίθετα με τους παραδοσιακούς τίτλους, όπως οι μετοχές ή τα ομόλογα, τα οποία δίνουν στους κατόχους δικαιώματα σε μελλοντικά μετρητά, ροές ή απαιτήσεις επί των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης σε περίπτωση εκκαθάρισής τους κατά την πώληση. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία είναι άκρως κερδοσκοπικό, που σημαίνει ότι η αξία τους εξαρτάται αποκλειστικά από την προσφορά και τη δυναμική της ζήτησης. Οι κερδοσκοπικές αγορές τείνουν να είναι ασταθείς (αφού καθοδηγούνται κυρίως από ειδήσεις και τεχνικές γνώσεις, δείκτες και όχι θεμελιώδη μεγέθη), ευπαθείς σε χειραγώγηση ή απάτη και συχνά διευκολύνουν την εμφάνιση… φυσαλίδων που μπορεί τελικά να σκάσουν, προκαλώντας μεγάλη ανακατανομή του πλούτου.

    Μοχλός επικοινωνίας των κρυπτονομισμάτων είναι η επικοινωνία με μία στρατηγική που πουλάει στους μικροεπενδυτές δήθεν αποδόσεις έως 20% (στην καλύτερη περίπτωση) σε ένα χρόνο!

    Οι εταιρείες κρυπτογράφησης έχουν επίσης προωθηθεί όλο και περισσότερο σε σύνθετα προϊόντα, συχνά χωρίς επαρκή στοιχεία και επεξηγήσεις προς τους μικροεπενδυτές, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους. Συχνά έχουν «επιστρατευτεί» παγκοσμίου φήμης traders που αναφέρονται στα πλεονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων και για τη σιγουριά που παρέχουν στις… αποδόσεις τους, κάτι που δεν ισχύει.

    Μάλιστα από τον Μάρτιο του 2022 ο ESMA απηύθυνε προειδοποίηση για την κερδοσκοπική φύση των κρυπτονομισμάτων, αλλά και για τους κινδύνους παραπλάνησης των ιδιωτών επενδυτών μέσω διαφημίσεων που έβρισκαν έδαφος να ανθίσουν μέσα από social media.

    Ένας άλλος παράγοντας αστάθειας είναι η μόχλευση, η οποία είναι προσβάσιμη σε μικροεπενδυτές μέσω λογαριασμών περιθωρίου σε κρυπτοστοιχείο, μέσω ανταλλαγών, ή μέσω άλλων πλατφορμών που έχουν αναπτύξει ακόμα και παράγωγα προϊόντα για δήθεν αντιστάθμιση κινδύνου. Το πιο σημαντικό κρυπτο-περιουσιακό στοιχείο είναι οι ανταλλαγές που επιτρέπουν στους επενδυτές να κάνουν υπερβολικά μεγάλες επενδύσεις σε σύγκριση με την κεφαλαιακή τους βάση (έως 125 ×) και ως εκ τούτου αναλαμβάνουν υπερβολικό κίνδυνο της ικανότητάς τους να ελέγχουν την αγορά.

    Διαβάστε επίσης

    H Τράπεζα της Αγγλίας επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ συσφίγγει την πολιτική της

    Bitcoin: Οι περιορισμένες διακυμάνσεις προάγγελος πιθανής πτώσης



    ΣΧΟΛΙΑ