• ΑΓΟΡΕΣ

    Pantelakis Securities: Πώς είδε τα αποτελέσματα εξαμήνου Jumbo & Terna Energy – Διατηρεί συστάσεις overweight

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Jumbo - Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Jumbo – Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ


    Θετική παραμένει η χρηματιστηριακή για τις μετοχές των Jumbo και Terna Energy με συστάσεις υπεραπόδοσης και τιμές στόχους 33 ευρώ και 23 ευρώ, αντίστοιχα, με τα περιθώρια θετικής μεταβολής από το ταμπλό του ΧΑ να διαμορφώνονται σε 30% και 53%.

    Αναφορικά με τα αποτελέσματα της Jumbo, η χρηματιστηριακή εξηγεί ότι το πρώτο εξάμηνο, τα κέρδη, η αναβάθμιση των προβλέψεων για τα κέρδη και η αιφνιδιαστική πληρωμή μερίσματος είναι τα βασικά στοιχεία.

    «Τα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου αυξάνονται κατά 36% σε €106 εκατ. (12% υψηλότερα), υπάρχει αναθεώρηση της πρόβλεψης σε +15% σε €286 εκατ. από +10% και επιπρόσθετο μέρισμα €1,47, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό το 2023 σε €2,95 ανά μετοχή, που σημαίνει τεράστια μερισματική απόδοση 11,6%. Η μετοχή φαίνεται ελκυστική με 10,2 φορές τα κέρδη του 2024 P/E και 7,6 φορές σε όρους EV/EBITDA, ενώ οι ισχυρές πληρωμές μερισμάτων αυξάνουν την ελκυστικότητα της αποτίμησής της», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    «Η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προσδοκίες της για τα καθαρά κέρδη της φετινής χρήσης κατά 5% στα €286 εκατ. έναντι των προηγούμενων προβλέψεών της, αυξημένο κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προερχόμενο από μια μικρότερη από τη φοβούμενη μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε σχέση με την αρχική εκτίμηση (τον Μάρτιο), η οποία προέβλεπε απότομη επιδείνωση κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στο 54%. Από την άλλη πλευρά, η Jumbo βλέπει τώρα αύξηση των εσόδων του ομίλου κατά 12% σε ετήσια βάση στα 1,063 εκατ. ευρώ το 2023, δηλαδή 2,6% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου ύψους €1,092 εκατ. που προέβλεπαν αύξηση 15%», συνεχίζει η χρηματιστηριακή.

    Για την Terna Energy, το πρώτο εξάμηνο ήταν αναμενόμενα αδύναμο, αλλά περιμένει σημαντική ανάκαμψη στο δεύτερο. Η τιμή στόχος είναι στα 23 ευρώ, αρκετά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

    «Τα αποτελέσματα στο πρώτο εξάμηνο ήταν αναμενόμενα αδύναμα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Προβλέπουμε, ωστόσο, σημαντική ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο, καθώς οι ταχύτητες του ανέμου επανέρχονται στους μακροχρόνιους μέσους όρους και αύξηση της δυναμικότητας των ΑΠΕ. Παραμένει με σύσταση overweight, καθώς συνεχίζουμε να θεωρούμε την εταιρεία ως ελκυστική μακροπρόθεσμα», εξηγεί η Pantelakis Securities.

    «Τα προσαρμοσμένα EBITDA μειώθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση στα €75 εκατ. σε σχέση με πτώση των εσόδων κατά 7% στα €146 εκατ. Μαζί με τα υψηλότερα καθαρά χρηματοοικονομικά μεγέθη, εν μέρει λόγω του αυξημένου χρέους μετά το σχέδιο capex της Tenergy, τα καθαρά κέρδη κατρακύλησαν κατά 45% σε ετήσια βάση σε 24 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 1ο εξάμηνο. Παρά τις κακές επιδόσεις του α’ εξαμήνου, πιστεύουμε ότι τα EBITDA της εταιρείας θα αλλάξουν άρδην το β’ εξάμηνο και θα καταφέρουν να κλείσουν το 2023 τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα, αν όχι ελαφρώς πάνω από τα περσινά επίπεδα. Για αρχή, οι ριπές ανέμου τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό επίπεδο, αν όχι υψηλότερο από τους μακροχρόνιους μέσους όρους. Επιπλέον, η ναυαρχίδα αιολικός σταθμός των 320MW του Καφηρέα είναι πλέον πλήρως λειτουργικός, ενισχύοντας την εγκατεστημένη ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) κατά σχεδόν ένα τρίτο σε 1,2 GW», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Η Jumbo αλλάζει το momentum, προβάδισμα από ΕΤΕ και Eurobank

    Jumbo: Νέος χρυσός μποναμάς Βακάκη για τους μετόχους

    Όμιλος Public: Τζίρος πάνω από €500 εκατ. το 2023 και νέες γύρος επενδύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ