• Business

    Jumbo: Νέος χρυσός μποναμάς Βακάκη για τους μετόχους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Jumbo


    «Χρυσοτόκος όρνιθα» για τους μετόχους της αποδεικνύεται η Jumbο. Μοιράζει μέρισμα για τρίτη χρονιά φέτος με συνέπεια να έχει δώσει στους μετόχους της συνολικό ποσό 401 εκατ. ευρώ.

    Η απόφαση του Δ.Σ. της εισηγμένης, με επικεφαλής και βασικό μέτοχο τον Απόστολο Βακάκη να προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή έκτακτου μερίσματος 1,47 ευρώ ανά μετοχή προ φορολογίας έρχεται μετά τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις εξαμήνου με την αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου να φτάνει στο 36% παρά τη μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους.

    Τρίτη φορά μέρισμα

    Το νέου μερίσματος συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ έχει προηγηθεί η καταβολή άλλων δύο μερισμάτων.

    Τον περασμένο Μάρτιο διανεμήθηκε μέρισμα 157 εκατ. ευρώ, 1,55 ευρώ ανά μετοχή προ φορολογίας και τον Αύγουστο άλλα 43,8 εκατ. ευρώ, 0,322 ευρώ ανά μετοχή.

    Με δεδομένο ότι η μετοχή έκλεισε χθες στα 25,36 ευρώ το υπό διανομή μέρισμα 1,47 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 5,8%. Με βάση και πάλι το κλείσιμο της μετοχής χθες η μερισματική απόδοση για τους μετόχους για όλη τη χρονιά ανέρχεται σε 13,7%.

    Αλμα στην καθαρή κερδοφορία

    Ο όμιλος αύξησε τις πωλήσεις του στο πρώτο εξάμηνο, κατά 20% και βελτίωσε την καθαρή κερδοφορία κατά 36%, παρά τη μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους.

    Ειδικότερα, οι  πωλήσεις αυξήθηκαν +20,01% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ανήλθαν σε 424,83 εκατ. Ευρώ από EUR 354,00 εκατ.

    Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 55,30% από 57,04% την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο επηρεαζόμενο από τα υψηλά ναύλα.

    Τα κέρδη προ Φόρων, Τόκων, και Αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε EUR 146,49 εκατ. από EUR 115,78 εκατ. την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση κατά + 26,52%. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε EUR 106,45 εκατ. από EUR 78,56 εκατ., αυξημένα κατά 35,50%

    Πλεονάζουσα και ανθηρή ρευστότητα

    Σημαντική για την εταιρεία είναι η πλεονάζουσα ρευστότητα που εξακολουθεί να είναι ανθηρή, καθώς στο εξάμηνο ήταν 465,7 εκατ. ευρώ.

    Και αυτό έχοντας πλέον «καθαρίσει» από τα δάνεια μέσα στη χρονιά αφού προεξόφλησε και  μάλιστα χωρίς επιβάρυνση το σύνολο του κοινού ομολογιακού δανείου, που έληγε το 2026 ύψους 200 εκατ. ευρώ και έχοντας καταβάλλει στους μετόχους 357 εκατ. ευρώ για μερίσματα.

    Όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες την 30.06.2023, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα και τα λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού του Ομίλου ήταν ανώτερα του συνολικού ποσού των δανειακών υποχρεώσεων και των υποχρεώσεών του από μισθώσεις, κατά το ποσό των EUR 388,60εκατ. έναντι EUR 522,48εκατ. κατά την 31.12.2022.

    Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για την πορεία του ομίλου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, το οποίο παραδοσιακά είναι κρίσιμο καθώς περιλαμβάνει την έναρξη της σχολικής περιόδου και τις Χριστουγεννιάτικες αγορές και αντιστοιχεί στο 65% των πωλήσεων του έτους η διοίκηση της Jumbo κατεβάζει τον πήχη για τον τζίρο.

    Κατεβαίνει ο πήχης για την ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο

    Εκτιμά ότι η αύξηση των πωλήσεων πιθανό να κυμανθεί κοντά στα 12% έναντι της αρχικής εκτίμησης 15%.

    Υπό τις σημερινές συνθήκες, η διοίκηση εκτιμά ότι η μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους θα είναι μικρότερη του 2% όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά +15% περίπου έναντι της αρχικής προσδοκίας για αύξηση κατά 10% περίπου.

    Έως το τέλος του έτους τα νέα καταστήματα σε Ρουμανία και Βουλγαρία

    Σημείωνεται ότι τον Ιούλιο του 2023 ξεκίνησε η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία και μέχρι το τέλος του 2023, αναμένεται να λειτουργήσουν ένα ιδιόκτητο υπερ-καταστήμα στην πόλη Iasi (Ρουμανία), ένα μισθωμένο υπερ-καταστήμα στο κέντρο του Plovdiv (Βουλγαρία).

    Στο τέλος του εξαμήνου ο όμιλος Jumbo αριθμούσε 83 καταστήματα. Τα 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 16 στη Ρουμανία.

    Ο Όμιλος διέθετε ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Μέσω συνεργασιών, είχε παρουσία με 35 καταστήματα που φέρουν το σήμα της JUMBO, σε 7 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ).

    Διαβάστε επίσης:

    Jumbo: Αύξηση 35,5% στα καθαρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο – Πρόταση για νέα έκτακτη χρηματική διανομή €1,47/μετοχή

    Σκρέκας: Τα μέτρα αλά Carrefour για την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ – Στη σέντρα οι προμηθευτές

    ΑΒ Βασιλόπουλος: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Σοφοκλής Γιαννακού – Τι συμβαίνει με τις αποχωρήσεις στελεχών



    ΣΧΟΛΙΑ