• ΑΓΟΡΕΣ

    Πάνω το δολάριο, κάτω η στερλίνα


    Σε υψηλό 16 μηνών βρίσκεται το δολάριο στις συναλλαγές της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

    Συγκεκριμένα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο αναφορά κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ενώ εκτιμάται ότι θα προχωρήσει και σε άλλες δύο αυξήσεις στα μέσα 2019, λόγω της ισχυροποίησης της οικονομίας και της αύξησης των μισθών.

    Το δολάριο ενισχύεται και από την απομάκρυνση των επενδυτών από πιο risky assets λόγω της Σινοαμερικανικής διαμάχης, την αβεβαιότητα για το BREXIT και της αντιπαράθεσης Ρώμης Βρυξελλών για τις δημοσιονομικές δαπάνες της πρώτης.

    Στον απόηχο των παραπάνω ο δολαριακός δείκτης που μετράει το δολάριο έναντι των πιο βασικών νομισμάτων ενισχύεται κοντά στο υψηλό 16 μηνών, ενώ το ευρώ καταγράφει απώλειες άνω του 0,7% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

    Στον αντίποδα, η στερλίνα υποχωρεί 0,96% έναντι του δολαρίου στα 1,2848 ενώ έναντι χάνει 0,27%. Η Βρετανία έχει λιγότερο από πέντε μήνες (29 Μαρτίου) για να βρει μια ευρύ εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.



    ΣΧΟΛΙΑ