• ΑΓΟΡΕΣ

    Πάνω από τις 300 μ.β το spread Ιταλίας – Bund


    Πάνω από τις 300 μονάδες βάσης αναρριχιέται το spread μεταξύ του ιταλικού 10ετές ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού, με την απόδοση του πρώτου να καταγράφει άνοδο 1,62% στο 3,504%, ενώ η απόσταση με το αντίστοιχο ελληνικό μειώνεται στις 92,7 μονάδες βάσης.

    Η Ιταλία έχει διορία μέχρι και σήμερα το βράδυ για να υποβάλει εκ νέου ένα προσχέδιο προϋπολογισμού αρεστό στις Βρυξέλλες και η αγορά αποτιμά ότι δεν θα δούμε  μεγάλη υποχώρηση από την ιταλική πλευρά.

    Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το Reuters, στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι short θέσεις, αποτέλεσμα του αδιεξόδου αλλά και από αντιστάθμιση κινδύνου που παίρνουν οι επενδυτές.

    Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο άληκτο χρέος στην Ευρωζώνη και τα Hedge funds ποντάρουν στην πιθανότητα μη συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο μέσος ημερήσιος όγκος των κοντινών μηνών των short BTP συμβολαίων ενισχύθηκε 40% στα 70.000 συμβόλαια σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του EUREX.

    Τα BTP futures, είναι προθεσμιακά συμβόλαια επιτοκίων πάνω στο ονομαστικό χρέος των ιταλικών ομολόγων (Buoni del Tesoro Poliennali ) με εναπομείναντα χρόνο ωρίμανσης μεταξύ 8,5 και 11 έτη.

    Οι επενδυτές καταφεύγουν λιγότερο στα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) καθώς ο έλεγχος των ρυθμιστικών αρχών επί της συγκεκριμένης αγοράς έχει αυξηθεί αισθητά στον
    απόηχο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ