• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η πιο «καυτή» εβδομάδα της χρονιάς για την παγκόσμια οικονομία

    καύσωνας


    Οι διακοπές για τους επενδυτές και τους φορείς χάραξης πολιτικής αργούν ακόμα, καθώς η εβδομάδα που ξεκινά θα είναι μία από τις πιο γεμάτες φέτος από πλευράς οικονομικών ειδήσεων.

    Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα είναι η συνεδρίαση της Federal Reserve, την Τετάρτη, καθώς τόσο οι αγορές όσο και οικονομολόγοι θεωρούν σίγουρο ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, και οι συνάδελφοί του στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων, για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.

    Κάποιοι περιμένουν πως η Fed θα μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αν και οι περισσότερες πιθανότητες είναι η μείωση που θα αποφασίσει να είναι μικρότερη και να αφήσει ανοικτή την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης στη συνέχεια.

    Το ενδιαφέρον, όμως, σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δεν περιορίζεται μόνο στη Fed.

    Σήμερα μεταβαίνουν στην Κίνα ο Αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, για τις πρώτες υψηλού επιπέδου, τετ-α-τετ εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη μετά το «ναυάγιο» του Μαΐου.

    Στη συνέχεια, την Παρασκευή, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ θα δείξουν αν η κίνηση της Fed ήταν ή όχι απαραίτητη.

    Επιπλέον, την Τρίτη συνεδριάζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία καλείται να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια.

    Την ίδια μέρα, στην Ευρωζώνη, αναμένονται τα τελευταία στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα, τα οποία εκτιμάται ότι θα δείξουν νέα επιδείνωση, ενώ τα στοιχεία της Τετάρτης θα επιβεβαιώσουν πιθανότατα ότι η οικονομία της περιοχής επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου και μάλιστα στο μισό του 0,4%  που καταγράφηκε για το πρώτο τρίμηνο.

    Την ίδια μέρα, δηλαδή την Τετάρτη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένεται να δείξουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή βρίσκεται πλέον αρκετά κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι οριακά χαμηλότερα από το 2%.

    Την Τετάρτη, συνεδριάζει και η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας, η οποία μπορεί να προχωρήσει επίσης σε μείωση των επιτοκίων.

    Ταυτόχρονα, θα έχουμε την «επίσημη πρώτη» του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, όταν θα παρουσιάσει τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα.

    Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα έμεινε σχετικά ανεπηρέαστη από τη μείωση των επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης στην πρώτη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας υπό τον νέο διοικητή της και οι επενδυτές είναι περίεργοι να δουν αν συμμερίζεται την ανορθόδοξη άποψη του Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

    Την Πέμπτη, αναμένεται η δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων για την πορεία του μεταποιητικού κλάδου παγκοσμίως (με τη δημοσίευση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών PMI), με πολλούς να φοβούνται ότι πολλοί κλάδοι βρίσκονται ήδη σε ύφεση.

    Την Πέμπτη αναμένονται επίσης οι τελευταίες προβλέψεις από την Τράπεζα της Αγγλίας ενόψει και της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit.

    Την ίδια μέρα, η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας αναμένεται να αφήσει το βασικό επιτόκιό της αμετάβλητο, στο 2%.



    ΣΧΟΛΙΑ