• Μετοχές

    ΤΕΝΕΡΓ: Τι ακριβώς συνέβη με τις «ανοικτές» θέσεις και το λάθος που παραδέχθηκε το Χρηματιστήριο Παραγώγων

    • The Wise Man


    ΤΟ ΧΠΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ

    Πριν από λίγες μέρες, η στήλη Wiseman έφερε στο φως ένα περίεργο περιστατικό, μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε από πολύ μεγάλο ξένο διαχειριστή του Λονδίνου, ο οποίος ανέφερε στη στήλη ότι το επίσημο site του Χρηματιστηρίου Παραγώγων έδειχνε ότι από τις 19 Ιουνίου 2019 είχε γίνει μία πράξη 9 συμβολαίων με τιμή 1.42 ευρώ (!!!) στην εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ).

    Μας πληροφόρησε, δηλαδή, ότι κάποιος πίστευε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 η μετοχή θα έχει πέσει κάτω από τα 1,42€.

    Αυτή η πράξη υποδήλωνε  ότι κάποιος πόνταρε ουσιαστικά 900 μετοχές στην πτώση με ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2019.

    Το απίστευτο ήταν ότι η πράξη αυτή φαινόταν να μην έχει γίνει ποτέ. Διότι όσοι επενδυτές έχουν πρόσβαση και μπορούν να ρωτήσουν τι δείχνει το τερματικό Oasis του Χρηματιστηρίου Παραγώγων ενημερώνονταν ότι δεν υπήρχαν ανοικτές θέσεις.

    Η αντίδραση, οφείλουμε να παραδεχθούμε, του Χρηματιστηρίου ήταν άμεση.

    Δείτε εδώ την επιστολή του Χρηματιστηρίου στο mononews.gr και την απάντησή μας

    Σε επικοινωνία που είχε με το mononews.gr, το Χρηματιστήριο διευκρίνισε, ορθώς, πως «η συναλλαγή είναι υπαρκτή και συγκεκριμένα πρόκειται για πράξη 9 συμβολαίων παραγώγου λήξης Δεκεμβρίου 2019 με υποκείμενη την μετοχή ΤΕΝΕΡΓ, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την συνεδρίαση της 19/6/2019, και είναι καταγεγραμμένη στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών της συγκεκριμένης συνεδρίασης».

    Επισήμανε, ωστόσο, πως «η εν λόγω θέση των 9 συμβολαίων οφειλόταν, κατά δήλωσή τους, σε εσφαλμένη καταχώρηση εκ μέρους των αντισυμβαλλόμενων μερών, η οποία όπως δεν ήταν δυνατόν να ακυρωθεί λόγω παρέλευσης της σχετικής προθεσμίας και έκλεισε την επόμενη ημέρα 20/6/2019, μέσω αντίστροφης συναλλαγής στο συγκεκριμένο συμβόλαιο».

    Σημείωνε, επίσης, πως «Έκτοτε, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία περαιτέρω πράξη στο Χρηματιστήριο στο συγκεκριμένο συμβόλαιο, ούτε υπάρχει ανοικτή θέση στο εν λόγω συμβόλαιο (Open interest =0)».

    Τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου εξηγούν και με το παραπάνω τι συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος απεικόνισης του συμβολαίου ΤΕΝΕΡΓ Δεκεμβρίου 2019 θα μπορούσε να δημιουργήσει ερωτηματικά σε όποιον επισκεπτόταν τη σχετική ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου και δεν είχε πρόσβαση ή δεν είχε αναζητήσει το Ημερήσιο Δελτίο Τιμών:

    Κάτι το οποίο επισημάναμε αμέσως στο Χρηματιστήριο.

    Με το που στείλαμε σε ηλεκτρονική μορφή την απόδειξη του λάθους που έκανε το ΧΠΑ στην απεικόνιση του συμβολαίου ΤΕΝΕΡΓ Δεκεμβρίου 2019 λάβαμε την παρακάτω απαντητική επιστολή που δικαιώνει 100% αυτό που είχε γράψει ο Wiseman σχετικά με τον τρόπο πληροφόρησης (ή παραπληροφόρησης) του επενδυτικού κοινού μέσα από το επίσημο site.

    Η απάντηση που λάβαμε από το Τμήμα Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Χρηματιστηρίου ήταν η εξής:

    Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι ο τρόπος απεικόνισης θα διορθωθεί, γιατί δυστυχώς και την Παρασκευή μετά το κλείσιμο πάλι πληροφορούσαν λάθος το επενδυτικό κοινό.

    Είναι επίσης σημαντικό κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής να έχει εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες που πιθανώς να τον ενδιαφέρουν και, επιπλέον, οι πληροφορίες αυτές να απεικονίζονται σωστά.

    Όσο για τις πληροφορίες της στήλης Wiseman, θεωρούμε ότι η απάντηση του Χρηματιστηρίου επιβεβαιώνει την εγκυρότητα της πληροφόρησής της.



    ΣΧΟΛΙΑ