• ΑΓΟΡΕΣ

    Οριακές απωλειες στην Ευρώπη, μετά το σοκ της Apple


    Με περιορισμένες απώλειες άνοιξαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά το χθεσινοβραδινό σοκ της Wall Street που ακολούθησε την ανακοίνωση της Apple σύμφωνα με την οποία η εταιρία μειώνει τις προβλέψεις πωλήσεών της για το 4ο τρίμηνο, επικαλούμενη αδυναμίες στην Κινέζικη αγορά και απογοητευτικά upgrades των συσκευών της στη Δύση. Ο τεχνολογικός κολοσσός, προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος των παραπάνω θα μπορούσε να επιφέρει έλλειμμα ως και 10% στην προσδοκώμενη κερδοφορία της. Η ανακοίνωση αυτή, η οποία ερμηνεύεται σαν ακόμη ένα σημάδι επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, έρχεται μια μέρα μετά από τη δημοσίευση των ανησυχητικών στοιχείων για το μεταποιητικό κλάδο της Κίνας, που πυροδότησε έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους.

    Οι έντονες διακυμάνσεις συνεχίστηκαν και σήμερα στις αγορές της Ασίας, με το ιαπωνικό Yen να φτάνει να σημειώνει κέρδη της τάξης του 3,7% έναντι του αμερικάνικου δολαρίου, μειώνοντας τα στη συνέχεια στο +1%. O χρυσός, ένα ακόμα επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναστάτωσης, σημειώνει άνοδο +0,51%, υποχωρώντας από το +0,9% που σημείωσε νωρίτερα.

    Με μικτά πρόσημα κινούνται μέχρι αυτή την ώρα οι αγορές της Ευρώπης,  χωρίς ωστόσο να παρουσιάζονται μέχρι στιγμής σημαντικές ζημιές. Λίγα λεπτά πριν τις 11, ο DAX βρίσκεται στο -0,58%, ο CAC 40 στο -0,52%, ο ΜΙΒ στο -0,25% και ο FTSE 100 στο -0,10%. Στη Φρανκφούρτη, η μετοχή της Αpple έχανε 8,90%, ενώ δύσκολη προμηνύεται η μέρα και για τους προμηθευτές της, με τους τίτλους τους να σημειώνουν βαριές απώλειες, ρίχνοντας τον τεχνολογικό κλάδο του Stoxx 600 κατά -2,52%.



    ΣΧΟΛΙΑ