• ΑΓΟΡΕΣ

    Ομόλογα: Οι παρενέργειες ενός επιτυχούς εγχειρήματος

    • NewsRoom


    Μπορεί η έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου να έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις αγορές, επιβεβαιώνοντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αλλά αυτό ακριβώς το γεγονός είχε και μία «παρενέργεια» που λίγοι είχαν προβλέψει: το ελκυστικό, ενδεικτικό επιτόκιο που δόθηκε στους αναδόχους πριν από την έκδοση ήταν 3,7%, όσο δηλαδή και η απόδοση που έδινε χθες ο 10ετής τίτλος του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα μια σημαντική μερίδα επενδυτών να ρευστοποιήσει 10ετή για να τοποθετηθεί στο νέο ομόλογο.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η απόδοση των 10ετών τίτλων του ελληνικού Δημοσίου, που «άνοιξαν» χθες με απόδοση 3,6% και έκλεισαν με απόδοση 3,8%. Παρ’ όλα αυτά, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν περαιτέρω όσο πλησιάζουμε στις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα που η αγορά προεξοφλεί πως ο οίκος Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα.

    Σχολιάζοντας το επιτόκιο της χθεσινής έκδοσης, οι περισσότεροι αναλυτές υπογράμμιζαν χθες ότι ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό, προεξοφλώντας, μάλιστα, ότι κάποιοι θα ρευστοποιούσαν τίτλους για να τοποθετηθούν στη νέα έκδοση.

    «Πρόκειται για μια καλή απόδοση σχετικά με τις άλλες εκδόσεις τους», δήλωσε ο Nicholas Wall, διαχειριστής χαρτοφυλακίων της Old Mutual Global στο πρακτορείο Bloomberg. Ορισμένοι επενδυτές θα αλλάξουν ελληνικά ομόλογα που κατέχουν με το νέο 7ετές, εκτίμησε.

    Από την πλευρά του ο Dimitris Dalipis, της Alpha Trust Mutual Fund Management SA στην Αθήνα, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται να βελτιώνεται, όμως υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες.

    «Το ομόλογο προσέλκυσε προσφορές ύψους άνω των 6,8 δισ. ευρώ. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά», δήλωσε ανάδοχος της έκδοσης στο Reuters. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν βιαζόταν να βγει στις αγορές. Η έκδοση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, αλλά λόγω της δυσμενών συνθηκών στις αγορές αποφασίστηκε η αναβολή της έκδοσης έως ότου οι συνθήκες ηρεμήσουν. «Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην έκδοση και οι επενδυτές δεν αισθάνονται ότι πιάνουν ένα επικίνδυνο αντικείμενο αγοράζοντας το ομόλογο», δήλωσε έτερος ανάδοχος.

    «Η Ελλάδα, που πρόκειται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, ανυπομονεί να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να έχει πρόσβαση σε νέο χρήμα. Με το 7ετές ομόλογο είναι η πρώτη φορά που αντλεί πλήρως νέο χρήμα», επισήμανε το Reuters, προσθέτοντας: Οι θεσμικοί επενδυτές είχαν ανάμεικτες αντιδράσεις έναντι της πώλησης. Θεσμικός επενδυτής δήλωσε ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές βελτιώσεις της Ελλάδας, είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει συζήτηση στην ομάδα του για πιθανή αγορά ομολόγου. Φαίνεται ότι τα θεμελιώδη μεγέθη βελτιώνονται, είπε. Πλησιάζουν στην έξοδο από τα προγράμματα, ωστόσο πρέπει ακόμη να επεξεργαστούν πώς θα μειωθεί το βάρος του χρέους και πόσο θα διαγραφεί, πρόσθεσε ο θεσμικός επενδυτής.

    Τραπεζίτης δήλωσε στο Reuters ότι οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών πιθανώς θα είχαν την ευελιξία να μελετήσουν ενδελεχώς τα θεμελιώδη, που σχετίζονται με το όνομα, αντί να περιορίζονται από τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας. Τρίτος επενδυτής, δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν αγοράζει ομόλογα λόγω της διαφοράς της απόδοσής τους από τα γερμανικά ομόλογα.

    «Η Ελλάδα αψηφά τις νευρικές αγορές. Η Ελλάδα εξέδωσε το πολυαναμενόμενο νέο ομόλογο, προσελκύοντας ισχυρή ζήτηση των επενδυτών για το 7ετές ομόλογο, παρά την αστάθεια των διεθνών αγορών», μετέδωσε το πρακτορείο. Σε πρώτο στάδιο δέχθηκε εντολές για αγορά ύψους 7 δισ. ευρώ, δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg για Ελλάδα: Από «άρρωστο παιδί», «βασιλιάς» της Ευρώπης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σημαντική επιτυχία: Πάνω από 7 δισ. οι προσφορές για το ελληνικό ομόλογο – Τι λένε οι αναλυτές



    ΣΧΟΛΙΑ