• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο Τραμπ, η Fitch, το γιουάν και το Χ.Α. – Πού θα πάει ο Γενικός Δείκτης, τι λένε οι χρηματιστές

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Τη μοίρα της αναδυόμενης αγοράς «πληρώνει», και μάλιστα με άγαρμπο τρόπο, το ελληνικό χρηματιστήριο για μία ακόμα φορά.

    Η διολίσθηση του γιουάν από την Κίνα προκειμένου να καταστήσει τα προϊόντα της ακόμα πιο ανταγωνιστικά διεθνώς, μετά τους νέους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι μεταλλάσσει το ύφος του πολέμου από εμπορικό σε νομισματικό, σχολιάζει ο υπεύθυνος επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Τζάνας.

    Με συνέπεια, όπως εξηγεί ο υπεύθυνος ανάλυσης της Aenaon Investments κ. Απ. Μάνθος, να πλήττονται, πρώτ’ απ’ όλα, οι αναδυόμενες αγορές. Ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και το Χ.Α.

    Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, «για σήμερα θα ανέμενα ολοκλήρωση της πίεσης στις 845 μονάδες, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον μεγάλο όγκο που γίνεται στις τράπεζες».

    Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, στις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας ήταν «μεγάλο το σκούπισμα της προσφοράς που έβγαινε στον τραπεζικό κλάδο, ακόμα και κατά το κλείσιμο των τιμών». Που σημαίνει, όπως αναφέρουν άλλοι χρηματιστές, πως τα κομμάτια αυτά πρέπει να φύγουν για να μην «κοκκινίσουν» τα χαρτοφυλάκια των ξένων στην περίπτωση που το κλίμα στις αγορές και βεβαίως στο Χρηματιστήριο Αθηνών «στραβώσει».

    «Δύο είναι οι λόγοι της πτώσης που προς το παρόν δείχνει πρόσκαιρη και δεν εμπνέει ανησυχία», σχολιάζει ο κ. Τζάνας.

    «Ο πρώτος λόγος συνδέεται με τον εμπορικό – νομισματικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει ο Τραμπ. Το γιουάν διολισθαίνει. Ο Τραμπ έχει απειλήσει με δασμούς και την Ευρώπη. Τι θα γίνει με το ευρώ;», διερωτάται ο χρηματιστής.

    Και σημειώνει ότι «το Χρηματιστήριό μας έχει βεβαίως και τους δικούς του λόγους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί μία ρηχή και ευμετάβλητη αγορά. Υπερβολή στην πτώση, όπως χθες, υπερβολή και στην αντίδραση. Η αγορά είναι αλήθεια ότι περίμενε καλύτερα μαντάτα από την Fitch που δεν ήρθαν. Ποιος ξέρει; Μπορεί να έρθει διπλή αναβάθμιση στις 23/8 από την Moody’s, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι χρειάζονται και απτά δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης. Οι φοροελαφρύνσεις να περάσουν στην κοινωνία και βεβαίως ως δυναμική και στο ΑΕΠ».

    Όπως αναφέρει, «αυτό εξηγεί την επιφυλακτικότητα των αγορών προς το παρόν».



    ΣΧΟΛΙΑ