ΑΓΟΡΕΣ

Citi: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες, αυξάνει τις τιμές στόχους

  • NewsRoom
Citigroup


Τις τιμές στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αυξάνει κατά 8% έως 74% η Citigroup, επισημαίνοντας πως το ράλι των ομολόγων οδηγεί σε θετική επαναξιολόγηση των ελληνικών κρατικών τίτλων που κατέχουν, αλλά και σε φθηνότερο κόστος ίδιων κεφαλαίων.

Πιο συγκεκριμένα η Citi αυξάνει την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 1,90 ευρώ από 1,76 ευρώ πριν, για την Eurobank στο 1 ευρώ από 0,85 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στα 2,80 ευρώ από 2,22 ευρώ, και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,20 ευρώ από 1,84 ευρώ πριν.

Σύμφωνα με την Citi, η εφαρμογή των δύο προτεινόμενων λύσεων από ΤΧΣ και ΤτΕ για την μείωση των NPEs θα λειτουργήσει θετικά για τις τράπεζες. Παράλληλα, κέρδη θα προκύψουν και από την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την βελτίωση της αγοράς των ακινήτων.

Από την άλλη, στα αρνητικά στοιχεία οι αναλυτές τοποθετούν τη συρρίκνωση των περιθωρίων λόγω του ανταγωνισμού, την επιδείνωση της επενδυτικής διάθεσης για NPEs δεδομένης της υψηλής εξάρτησης σε μη οργανικές λύσεις και την ρυθμιστική πίεση να ενισχυθεί η μείωση των NPEs. Σύμφωνα με τη Citi, τα NPEs μειώθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση στα 80 δις. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, οδηγούμενα κυρίως από τις διαγραφές (900 εκατ. ευρώ) και τις πωλήσεις δανείων (0,8 δισ. ευρώ), ενώ περιορισμένες ήταν οι ανακτήσεις.

Η Citi σημειώνει πως η πρώτη τιτλοποίηση της Eurobank ύψους 2 δισ. ευρώ τιμολογήθηκε στο 58%, ενώ αναμένονται και άλλες φέτος ακόμα 7,4 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεις για την Eurobank και άλλα 2 δισ. ευρώ από την Alpha. Η Citi εκτιμά πως το έλλειμμα προβλέψεων διαμορφώνεται στα 8,7 δισ. ευρώ, από τα 12 δις. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Ξεχωρίζει μάλιστα την Εθνική, καθώς εμφανίζει υπερβάλλουσες προβλέψεις (0,2 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, όσον αφορά τα κεφάλαια των τραπεζών, στην ανάλυση της Citi επισημαίνεται η έκδοση Tier 2 ομολόγου αντλώντας 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75% από την Πειραιώς και την αντίστοιχη κίνηση της  Εθνικής, επίσης για 400 εκατ. ευρώ, με την έκδοση Tier 2 και με επιτόκιο 8,25%.

Η διοίκηση της Πειραιώς αναμένει συμφωνία για την πώληση του RBU η οποία θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 80 μ.β. Το εκτιμώμενο pro forma έλλειμμα προβλέψεων έναντι των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων έχει μειωθεί από τα 5,2 δις. ευρώ στα 2,9 δισ. για την Πειραιώς και στο 1,5 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ για την Alpha Βank, ενώ η Eurobank και η Εθνική απολαμβάνουν κεφαλαιακό μαξιλάρι ύψους 0,9 δισ. ευρώ και 1,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.


ΣΧΟΛΙΑ