• ΑΓΟΡΕΣ

    O Bασίλης Αποστολόπουλος, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο εκτός… θέματος Νίκος Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ)


    Τοποθετήσεις και επισημάνσεις για την εξέλιξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη μετά COVID εποχή που τυγχάνουν της προσοχής της αγοράς παρουσιάστηκαν, από μια σειρά ομιλητές, στο διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε το ICC Ελλάς του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, την προεδρία του οποίου έχει ο Δήμαρχος Σπάρτης και πρώην υπουργός κ. Πέτρος Δούκας.

    Η μοναδική τοποθέτηση και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από ανθρώπους της αγοράς που παρακολούθησαν το συνέδριο ήταν αυτή του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Παππά.

    Σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν τραπεζίτες, fund managers, επιχειρηματίες και παράγοντες της αγοράς, ο κ. Παππάς έκανε λόγο για ένα αναξιόπιστο τραπεζικό σύστημα, λέγοντας πως δεν θα πρέπει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή τα 32 δισ. ευρώ, να περάσουν από εκεί.

    Βεβαίως νωρίτερα, ο πρώην τραπεζίτης της Citigroup στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Κοφινάκος, στην τοποθέτησή του προέβλεψε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας από το β’ εξάμηνο του 2021, εφόσον όλα πάνε καλά ως προς την καταπολέμηση της πανδημίας, της τάξης του 6% ετησίως.

    Κι ο επικεφαλής, όμως, του Asset Management της Eurobank και πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη βρίσκεται κοντά, τοποθετώντας την από το β’ εξάμηνο, και πως στη σημερινή κρίση, της αλλαγής του κλίματος και της προοπτικής ηγούνται οι τράπεζες, όταν στην κρίση των μνημονίων το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ηγείτο της ύφεσης.

    Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας και επικεφαλής του ομίλου του Ιατρικού, κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, ήταν ιδιαίτερα καυστικός, ζητώντας να σταματήσει το delisting εισηγμένων, επισημαίνοντας ότι πολύ καλές εταιρείες έχουν αποχωρήσει από το ταμπλό, ενώ παραμένουν (σ.σ. από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις) επιχειρήσεις προβληματικές και αμφιβόλου ποιότητας.

    Η Διευθύντρια Διεύθυνσης Εισηγμένων Τίτλων του Χ.Α. κυρία Γεωργία Μουρλά τόνισε, από την πλευρά της, πως τα τελευταία δέκα χρόνια μπορεί να έχει αποχωρήσει από το Χ.Α. πλήθος εταιρειών, αλλά αυτές που έχουν μείνει είναι καλύτερες σε σχέση με το τι υπήρχε στην αγορά πριν από δέκα χρόνια.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε το 2020 τα μέτρα παρέμβασης για τη στήριξη της οικονομίας ανήλθαν σε 24 δισ. ευρώ και πως για το 2021 έχουν προϋπολογιστεί άλλα 7,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον, όπως είπε χαρακτηριστικά. Μέχρι σήμερα, η επιστρεπτέα προκαταβολή ανέρχεται στα 7 δισ., όταν η πρόβλεψη τον περασμένο Μάρτιο και στην πρώτη φάση της πανδημίας οι εκτιμήσεις ήταν ότι δεν θα χρειάζονταν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν πάρει 531.600 ΑΦΜ μέχρι σήμερα. Επίσης, το ΤΕΠΙΧ έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις 1,9 δισ. ευρώ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Δρ Χάρης Λαμπρόπουλος, εκτίμησε ότι στα κεφάλαια της τράπεζας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μπορεί να γίνει μόχλευση 3-4 φορές.



    ΣΧΟΛΙΑ