• ΑΓΟΡΕΣ

    Στήριξαν οι VIP τραπεζικές μετοχές το ΧΑ – Απώλειες κατά 7% για την ΔΕΗ

    Joana Palacios

    Η Joana Palacios από την Αργεντινή διαγωνίζεται στην άρση Βαρών.


    Βρήκε εν τέλει τα πατήματά του σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), το οποίο τελικά έκλεισε με μικρά κέρδη, χωρίς μάλιστα να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να μετατρέψει το «κόκκινο» ενδοσυνεδριακό τοπίο. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 785 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 778 και 785 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,32%, στις 2.079,52 μονάδες, ενώ στο +0,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.011,67 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,48% στις 1.010,68 μονάδες.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μεγάλος ευνοημένος της ημέρας ήταν ο John Paulson, πρόεδρος της εταιρείας Paulson & Co, οι μετοχές του οποίου έκλεισαν με κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με αναλυτές, το ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας, ενδέχεται να είναι το έναυσμα για την βραχυπρόθεσμη πορεία του γενικού δείκτη. Στο στόχαστρο βρίσκεται το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και το να λάβει η Ελλάδα τη δόση με σκοπό να καλυφθούν οι υποχρεώσεις. Αυτό το σενάριο ωστόσο έχει «καταδικαστεί», με την αγορά να μην περιμένει κάποια άλλη απόφαση για το χρέος ή για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

    Η αγορά συνεχίζει τη συσσώρευση καθώς δεν έχει νέα στοιχεία τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο. Τα βλέμματα λοιπόν είναι και πάλι στραμμένα προς το ελληνικό ζήτημα, ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης και των διεργασιών που συντελούνται στο παρασκήνιο. Το τοπίο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, παραμένει θολό.

    Έτσι, χωρίς νέα στοιχεία, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι το -7% της ΔΕΗ, η οποία μετρά τις πληγές της από τη μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμύνταιου στη Φλώρινα το Σάββατο το πρωί. Η οικονομική ζημιά για την εταιρεία είναι πολύ μεγάλη και μόνο η αξία του κοιτάσματος λιγνίτη που πιθανόν να μην μπορεί πλέον να εξορυχθεί εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται ο κατεστραμμένος εξοπλισμός.

    Το αρνητικό πρόσημο που είχε «κυριεύσει» το ταμπλό νωρίτερα, ανατράπηκε καθώς βρέθηκαν μόνο οκτώ μετοχές του FTSE 25 σε αρνητικά εδάφη. Η Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 4%, η ΕΕΕ υποχώρησε κατά 2%, ενώ οι Τιτάν, Motor Oil, Λάμδα, Βιοχαλκο και ΜΕΤΚΑ έκλεισαν με πτώση που ήταν μικρότερη του 1%.

    Στον αντίποδα, η Eurobank έκλεισε με κέρδη 4%, με τις Τέρνα, Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Πειραιώς να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%, στηρίζοντας το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη. Άνω του +1% έκλεισαν οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ, με τις Folli Follie, Grivalia, Aegean, Alpha Bank, ΟΛΠ, Εθνική, Μυτιληναίο, ΟΤΕ και Σαράντη να κλείνουν με κέρδη μικρότερα του 1%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μενίδι: 40 μήνες φυλάκιση για τον 23χρονο Ρομά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Παναγιωτάκης: Υπερβολικές οι εκτιμήσεις για την ζημιά στο Αμύνταιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θρίλερ με το άγριο έγκλημα στη Φθιώτιδα: Το θύμα έφαγε μαζί με τον δολοφόνο του – Τι εικάζουν οι Αρχές



    ΣΧΟΛΙΑ