• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί το ΧΑ


    Τα πατήματά του προσπαθεί να βρει και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με την αγορά να δέχεται ακόμη τις επιπτώσεις της διαπραγμάτευσης των εμπλεκόμενων μερών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,15% στις 778 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7 εκατ. ευρώ.

    Μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, το οποίο αναμένεται στις 15 Ιουνίου, η αγορά θα είναι στραμμένη προς τις εξελίξεις για το ελληνικό χρέος, με τις δύο πλευρές να μην τοποθετούνται ξεκάθαρα για το συγκεκριμένο ζήτημα, θολώνοντας ακόμη περισσότερο το τοπίο.

    Οξύνονται λοιπόν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των επενδυτών και των δανειστών της Ελλάδας, οι οποίοι μέχρι τώρα μετέθεταν την ώρα των αποφάσεων.

    Το ΔΝΤ, μέσω της απειλής για μη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ζητάει να λάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις, αν όχι τελικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.

    Σαφείς δεσμεύσεις θέλει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Στον αντίποδα, στέκεται η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ούτε το χρέος θέλει να διευθετήσει, ούτε το ΔΝΤ να χάσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

    Είναι εμφανές λοιπόν πως τα αντικρουόμενα συμφέροντα που υπάρχουν πρέπει να ξεκαθαριστούν, έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, χωρίς ωστόσο τα πράγματα να είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξα για κάτι τέτοιο.

    Πιθανό ενδεχόμενο αποτελεί και πάλι τη μεσοβέζικη λύση της παραμονής ως συμβούλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση, ώστε η Γερμανία να διενεργήσει τις εκλογές της τον Σεπτέμβριο, χωρίς να χρειαστεί πριν να παράσχει ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος.

    Στο ταμπλό τώρα, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο στόχαστρο των πωλητών, η ισχύς των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά σήμερα.

    Μάλιστα, οι απώλειες των Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank σήμερα δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ μικρή είναι και η πτώση σε ΕΧΑΕ, Grivalia, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.

    Στον αντίποδα, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχαλκο σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται και οι Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΔΕΗ, Folli Follie, Motor Oil, Jumbo και Σαράντης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη: Βαρδινογιάννης σε Σαββίδη. Με 30 εκατ. ευρώ παίρνεις και το MEGA και το STAR

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Στο γραφείο του στην Αραβαντινού βρέθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ