• ΑΓΟΡΕΣ

    Πτώση κάτω από τις 780 μονάδες για το ΧΑ – Μεγάλη κερδισμένη της ημέρας η Ιωάννα Καρέλια

    ριο XA


    Έπεσε κάτω από τις 780 μονάδες σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με την αγορά έντονα επηρεασμένη από την ανασφάλεια που υπάρχει λόγω του ανοιχτού ζητήματος ανάμεσα σε πιστωτές και ελληνική κυβέρνηση, ούτως ώστε να κλείσει τελικά η αξιολόγηση. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,15% στις 777 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 776 και 789 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μεγάλη ευνοημένη της ημέρας ήταν η Ιωάννα Καρέλια (μέτοχος της Καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε), η οποία είδε σήμερα το χαρτοφυλάκιο των μετοχών της να κερδίζει 10,8 εκατ. ευρώ, ενώ από την άλλη ο Prem Watsa της Fairfax (Eurobank κλπ.) ήταν ο χαμένος της ημέρας οι μετοχές του οποίου κατέγραψαν απώλειες ύψους 13,7 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,22%, στις 2.067,51 μονάδες, ενώ στο -0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 996,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,21% στις 988,66 μονάδες.

    Αν και μέχρι τις 14:00 η αγορά έδειχνε να στέκεται σθεναρά έναντι των πιέσεων της πλειοψηφίας των τίτλων, το τείχος λίγο αργότερα «κατέρρευσε», με τις τραπεζικές πιέσεις να αυξάνονται και τον γενικό δείκτη να επιστρέφει γύρω από τις 780 μονάδες.

    Αναφορικά με την διαπραγμάτευση,  η αγορά προβλέπει αύξηση του κινδύνου της χώρας να οδηγηθεί σε ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης, εάν δεν καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες, παρά την μη ύπαρξη κάποιου καταλυτικού στοιχείου για την αλλαγή των σεναρίων από τους επενδυτές.

    Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ θα δηλώσει σύντομα ότι θα παραμείνει μεν στο τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά θα συμμετάσχει οικονομικά στο τέλος του, όταν θα υποβάλει την τελική του ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γεγονός ωστόσο που δεν βοήθησε την αγορά να ξεκαθαρίσει τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης.

    Στην περίπτωση αυτή o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα κατέβαλε την τρίτη δόση στην Ελλάδα και τους επόμενους μήνες οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν τη διαμάχη για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε τελικά να συμμετάσχει και οικονομικά το ΔΝΤ.

    Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Ελλάκτωρ ήταν οι δύο μετοχές του FTSE 25 που έκλεισαν με τις μεγαλύτερες απώλειες, ήτοι 4% έκαστη, με την Βιοχαλκο και την Εθνική να ακολουθούν με πτώση 3,70% και 3,60% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΔΕΗ, Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ, ενώ ανώτερες του 1% οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie, ενώ αντίθετα, ήπια ανοδικά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΟΛΠ, ΕΕΕ και Motor Oil. Η Τιτάν έκλεισε με κέρδη 1,5%, η Aegean ανέβασε στο τέλος τα κέρδη της στο 2%, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν στο +3%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: H ιταλική κρίση χρέους θα κάνει την ελληνική να μοιάζει παιχνιδάκι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποχωρούν οι εργαζόμενοι από το Athens Ledra – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους



    ΣΧΟΛΙΑ