• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο Mr Jumbo και οι VIP τραπεζικές μετοχές περιόρισαν την φόρα του ΧΑ

    Λονδίνο


    Το χθεσινό Eurogroup ήταν ο καταλύτης που έδωσε ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) ούτως ώστε να υπερκεράσει τις 800 μονάδες, δίνοντας μια ανάσα στην αγορά, την οποία χρειαζόταν εδώ και πολλούς μήνες.

    Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,80% στις 806 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 802 και 815 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,77%, στις 2.138,36 μονάδες, ενώ στο +1,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.060,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες τελικά 0,01% στις 1.057,45 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει έως και 4,47%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 3,07%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 6,18%.

    Ως θετική εξέλιξη, έδρασε λοιπόν η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Πέμπτης. Το «θολό τοπίο» που υπήρχε πάνω από την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, «διαλύεται», αν και οι καθυστερήσεις της αξιολόγησης έχουν ήδη πλήξει σε κάποιο βαθμό την ελληνική οικονομία.

    Το πράσινο χρώμα του γενικού δείκτη συντήρησαν τα κέρδη των Βιοχαλκο και Λάμδα, τα οποία έφτασαν στο 5,86% και 5,45% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Μοτor Oil, Grivalia, ΜΕΤΚΑ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Folli Follie, ΟΛΠ, Τιτάν και Εθνική.

    Άξια προσοχής ήταν η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου σήμερα, η οποία αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +4%, τελικά έκλεισε με οριακές απώλειες, εξαιτίας του πτωτικού γυρίσματος των Alpha Bank (-0,46%) και Eurobank (-1,03%) και του μόλις +0,29% της Εθνικής. Μάλιστα, οι τραπεζικές μετοχές, η τιμή στόχος των οποίων αναβαθμίστηκε σήμερα από την Bank of America, τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης σημείωναν κέρδη άνω του 5%.

    Αρνητικές ήταν και οι παρουσίες των Σαράντη και Aegean, οι οποίες σημείωσαν απώλειες άνω του 2%, ενώ ισχυρές πιέσεις που έφτασαν το -4,06% δέχτηκε η μετοχή της Jumbo, μετά την είδηση ότι ο πρόεδρος της εισηγμένης, Απόστολος Βακάκης, πούλησε το 3,5% της Jumbo (4,8 εκατ. μετοχές), μέσω της διαδικασίας του book-building. Το πακέτο “πέρασε” στη σημερινή συνεδρίαση, στα 14,95 ευρώ, ενώ η διαδικασία εκτιμάται ότι θα διακανονιστεί στις 20 Ιουνίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χαμηλώνουν τον πήχη οι Ευρωπαίοι: Σίγουρη η δόση – Στον αέρα χρέος και QE

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Μεγάλου: Πώς θα χρηματοδοτήσω τους υγιείς επιχειρηματίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Προσοχή! Ποια πολιτικά γεγονότα και κίνδυνοι καραδοκούν



    ΣΧΟΛΙΑ