• ΑΓΟΡΕΣ

    Υψηλά διετίας για το ΧΑ χωρίς την στήριξη των τραπεζικών μετοχών


    Ξεπερνώντας τις νευρικές διακυμάνσεις πέριξ των 820 μονάδων, τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) κατάφερε να βρει τα πατήματά του, κλείνοντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ανοδικά και προσεγγίζοντας με τον τρόπο αυτό τις 830 μονάδες.

    Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,71% στις 827 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 819 και 828 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 91 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,73%, στις 2.188,07 μονάδες, ενώ στο +0,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.084,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 1.070,37 μονάδες, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε σε αρνητικά εδάφη.

    Ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε και σήμερα να προσεγγίσει την ανοδική πορεία της αγοράς. Μάλιστα, ενδεικτικό της εσωτερικής διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου είναι το γεγονός ότι στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις, ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει μόνο μία πτωτική, αυτήν της 15ης Ιουνίου, ημέρα του Eurogroup, όταν και υποχώρησε μόνο κατά 0,15%, ενώ ο τραπεζικός έχει στο ίδιο διάστημα τρεις πτωτικές συνεδριάσεις.

    Ευοίωνα ωστόσο φαίνονται τα πράγματα τις τελευταίες ημέρες, καθώς, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές, το κλείσιμο της συμφωνίας ξεδιάλυνε το «θολό τοπίο», δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης για τους καταθέτες και τους επενδυτές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Στο ταμπλό τώρα, ισχυρή στήριξη στον γενικό δείκτη παρείχε το +4% της Motor Oil, το +3% της Folli Follie και το +2% του ΟΛΠ, αν και οι περισσότερες μετοχές έκαναν ένα σύντομο πέρασμα στην “πρώτη θέση” της ανόδου. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΤΕ, Τιτάν, Εθνική, ΜΕΤΚΑ, Φουρλής, Σαράντης και Jumbo, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, ΟΠΑΠ, Grivalia, Πειραιώς, ΕΧΑΕ και ΕΕΕ, με την τελευταία να βλέπει ενδοσυνεδριακά την κεφαλαιοποίησή της στα 10 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

    Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Aegean και Alpha Bank, ενώ η Βιοχαλκο και ο ΑΔΜΗΕ έκλεισαν με απώλειες 1% έκαστη. Απώλειες που μόλις ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια, με την πρώτη μάλιστα να ανατρέπει το ενδοσυνεδριακό +2,84%. Η Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες που έφτασαν το 3,47%.

    Στο επίκεντρο και σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία τελικά έκλεισε χωρίς μεταβολή στα 2,26 ευρώ, με τον δείκτη βαρύτητάς της όμως να έχει υποχωρήσει στο 1,5% για τον γενικό δείκτη και στο 0,91% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η μετοχή διακίνησε 1,46 εκατ. τεμάχια, ενώ η διακύμανσή της ξεκίνησε από το -2,65% και έφτασε ακόμη και στο +3,10%.

    Στον Mid Cap, η Profile σημείωσε άλμα της τάξεως του 6%, με τη με τη Cenergy να συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την έντονα ανοδική κίνηση, καταγράφοντας κέρδη 4%. Ημέρα διόρθωσης για Αττικής και MIG, οι οποίες κατέγραψαν απώλειες άνω του 2%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο ζωγράφος του Καπιτωλίου των ΗΠΑ Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, το επόμενο πρόσωπο του «Αυτοί που Τόλμησαν» στο COSMOTE HISTORY

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Κοκλώνης: Από τα μπουζούκια και τα πούρα στον πλειστηριασμό της περιουσίας του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δεσμεύτηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία του Φ. Μπόμπολα για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή 30 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ