• ΑΓΟΡΕΣ

    Έσπασε τον «τοίχο» των 800 μονάδων το ΧΑ, για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια


    Έσπασε το φράγμα των 800 μονάδων σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2015, όταν δηλαδή επεβλήθησαν τα capital controls. Πρωταγωνιστές στην σημερινή ημέρα ήταν τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ και η ΕΕΕ.

    Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 801 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 793 και 803 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 115 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μεγάλος ευνοημένος της ημέρας ήταν ο  Prem Watsa της Fairfax (Eurobank κλπ.), οι μετοχές του οποίου κατέγραψαν κέρδη ύψους 17,5 εκατ. ευρώ., ενώ από την άλλη χαμένη της ημέρας, ήταν η Ιωάννα Καρέλια (μέτοχος της Καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε), η οποία είδε σήμερα το χαρτοφυλάκιο των μετοχών της να χάνει 16,8 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,63%, στις 2.128,02 μονάδες, ενώ στο -0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.035,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 1.062,58 μονάδες.

    Το βλέμμα λοιπόν της αγοράς παραμένει στραμμένο στο αυριανό Eurogroup, με τους πιστωτές να θεωρούν πλέον την λύση για το ελληνικό χρέος, ουτοπικό σενάριο, θέτοντας έτσι στο επίκεντρο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

    Χωρίς «φρούδες» ελπίδες λοιπόν, η αγορά προσμένει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ούτως ώστε να επανακάμψει -σε κάποιο βαθμό- η οικονομία. Με το ύψος της δόσης να μην είναι ακόμη προσδιορισμένο, η αγορά αναμένει τον ESM έτσι ώστε να προτείνει το μέγεθος και το σχήμα της εκταμίευσης του επόμενου πακέτου δόσεων.

    Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων κράτησε την αγορά με τα κέρδη του 4% που σημείωσε, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και το +3% της ΔΕΗ, με αφορμή την αυριανή προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης. Ισχυρά στηρίγματα έδωσε και το +2% της ΕΕΕ, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος και σε Τιτάν, Folli Follie, Grivalia, Motor Oil και Eurobank. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Σαράντης, Εθνική, Aegean, ΜΕΤΚΑ και ΟΤΕ.

    Στον αντίποδα, οι Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχαλκο έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπιες ήταν οι απώλειες σε Alpha Bank, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Λάμδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η νέα στρατηγική κίνηση του Βαρδή Βαρδινογιάννη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Οικονόμου: Παρελθόν (για την ώρα) η διαγραφή από το NASDAQ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Ξηραδάκης: Επανεξελέγη στην προεδρία του Propeller Club



    ΣΧΟΛΙΑ