• ΑΓΟΡΕΣ

    Ένα βήμα πριν τις 800 μονάδες το ΧΑ – Πρωταγωνίστρια της ανόδου κατά 5% η Βιοχάλκο

    Σκηνή από την ταινία O Λύκος της Wall Street


    Με το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων «φλερτάρει» ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), το οποίο παρά τις προβλέψεις για διορθώσεις, συνέχισε για 12η συνεδρίαση την ανοδική του πορεία. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2% στις 792 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 129 εκατ. ευρώ.

    Σε αυτό το σκηνικό, η Βιοχαλκο σήμερα πρωταγωνίστησε στον ανοδικό αγώνα δρόμο, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 5%, με τις Motor Oil και ΟΛΠ να ακολουθούν με άνοδο 4,78% και 4,31% αντίστοιχα (αξίζει να σημειωθεί πως ο ΟΛΠ άγγιξε ακόμη και το 7%). Κέρδη που έφτασαν το 4% σημείωσαν οι Aegean και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη για Σαράντη, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Εθνική, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

    Σε ποσοστό άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Πειραιώς, Folli Follie, Alpha Bank, Τιτάν και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Τέρνα Ενεργειακή και η Jumbo. Με οριακή πτώση έκλεισαν οι ΕΕΕ, Grivalia και ΟΤΕ.

    Κεντρικός παρανομαστής ασφαλώς της αλλαγής σκηνικού στο Χ.Α. δεν είναι τα αποτελέσματα ούτε η όποια ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών, αλλά το γεγονός ότι η χώρα μπαίνει ξανά στο επενδυτικό fucus των ξένων διαχειριστών. Είναι σαφές ότι οι long εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και «χτίζουν» πάνω στο κύμα και στο θετικό momentum της αγοράς, οδηγώντας σε ανατροφοδοτούμενο ανοδικό σκηνικό, δεδομένου ότι οι short θέσεις αλλάζουν και γίνονται αγορές!

    Μετά από ένα μεγάλο διάστημα επενδυτικής… καραντίνας, η χώρα μπαίνει ξανά στο επενδυτικό focus των ξένων χαρτοφυλακίων και των διαχειριστών, οι οποίοι κρίνουν ότι τα περιθώρια υπεραπόδοσης στη χώρα μας είναι μεγαλύτερα έναντι άλλων, ευρωπαϊκών χωρών.

    Όπως έχει δείξει τόσο η εικόνα του Χ.Α. όσο – κυρίως – η εικόνα των ομολόγων οι αποδόσεις των οποίων έχουν κατέλθει σε χαμηλό τριετίας, αναλυτές και διαχειριστές «σκανάρουν» ξανά επενδυτικά την Ελλάδα.

    Μείωση συστημικού ρίσκου με ράλι στα ομόλογα, προσδοκία – προεξόφληση συμφωνίας στις 22 Μαΐου, αναμονή αναβαθμίσεων από ξένους οίκους, κινητικότητα σε εισηγμένες (αποτελέσματα, placement σε Folli Follie), αλλά και αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI «φορτίζουν» θετικά το επενδυτικό κλίμα.

    Παράλληλα, η πρόθεση πώλησης των Νηρέα και Σελόντα, δίνει τον παλμό σε όλο το κλάδο, ενώ «σήμα» κινητικότητας παίρνουν και άλλα χαρτιά της μικρομεσαίας κεφαλαιοοποίησης.

    Όλα τα ανωτέρω, συνδυαστικά με το ότι η αγορά – μετά από μια διετία μιζέριας και παρακμής – ήταν «κούφια» προς τα πάνω, κυρίως τεχνικά, έδωσαν αυτό το 12ήμερο ανοδικό σερί, που οδήγησε πολύ γρήγορα το Γ.Δ. από τη ζώνη των 671,57 μονάδων (Παρασκευή 21 Απριλίου) μια ανάσα από τις 800 μονάδες! Έτσι, εξαλείφτηκαν σε επίπεδο Γ.Δ. οι απώλειες και οι «πληγές» της αγοράς από τα capital controls, καθώς το τελευταίο κλείσιμο την Παρασκευή 26 Ιουνίου πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ήταν στις 797,52 μονάδες.

    Στο υπόλοιπο ταμπλό, ξεχώρισαν τίτλοι όπως Ιντερτέκ +11,60%, Σελόντα +9,78%, Μοτοδυναμική +9,54%, Ελινόιλ +9,23%, Κορρές 8,11%, Profile +8,04%, Μουζάκης +7,95%, ΕΥΑΘ +7,52%, Ίλυδα +7,22%, Πετρόπουλος +6,96%, Γαλαξιδι +6,40%, Attica Group +5,44%, Χαλκόρ +5,44% κ.λπ.

    Στο σύνολο της αγοράς 91 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 32 με πτώση, ενώ 23 έκλεισαν αμετάβλητες.

    Ο τζίρος και το timing της διόρθωσης

    Κυρίαρχο στοιχείο που προσδίδει ποιότητα και ανθεκτικότητα σ’ αυτή την κίνηση της αγοράς, είναι η σημαντική ενίσχυση του ημερήσιου τζίρου συναλλαγών, που μαρτυρά ότι επαναδραστηριοποιούνται σοβαρά διεθνή χαρτοφυλάκια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη για Καλογήρου: Η εταιρία πτώχευε και η οικογένεια Λεμονή είχε 12 εκατ. ευρώ αμοιβές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φραγκίσκος Λεμονής: Σε πλειστηριασμό η μεζονέτα στο Καστρί για 870.000 ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το υπουργείο Οικονομικών εντυπωσιάζεται: Πολλοί πληρώνουν με μετρητά αντί με κάρτες



    ΣΧΟΛΙΑ