• ΑΓΟΡΕΣ

    Ένα βήμα πριν τις 800 μονάδες το ΧΑ – Νικήτρια της μονομαχίας η ΔΕΗ κατά 5%

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Για 13η συνεχόμενη φορά συνεδρίασε ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), βρίσκοντας στηρίγματα τόσο στον τραπεζικό κλάδο, όσο και σε επιλεγμένες ενεργειακές μετοχές, οι οποίες βοήθησαν στο να ξεπεραστεί η διαμάχη αγοραστών-πωλητών και να προσεγγίσει ο γενικός δείκτης πιο κοντά τις 800 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 797 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 128 εκατ. ευρώ.

    Το ΧΑ την Πέμπτη (11 Μαΐου 2017) απέδειξε ότι επιμένει ανοδικά, ξεπερνώντας την στασιμότητα που έκανε μεταξύ 12:00 και 14:30, όταν υπήρξε νευρικότητα με τους πωλητές να προσπαθούν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Ωστόσο, με τη βοήθεια της ΔΕΗ, αλλά και των Alpha Bank, Eurobank και Ελληνικών Πετρελαίων, ο γενικός δείκτης έδειξε να βρίσκει ρυθμό, σημειώνοντας ικανοποιητικά κέρδη.

    Η Ελλάδα έχει μπει ξανά στο «ραντάρ» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας με ότι συνεπάγεται αυτό για ομόλογα, μετοχές, επιχειρήσεις και τράπεζες. Οι τράπεζες ασφαλώς είναι το επίκεντρο και αυτές που ξεκίνησαν το ράλι, καθώς είναι η «καρδιά» του οικονομικού συστήματος, οπότε κάθε μείωση του ρίσκου χώρας, τις ευνοεί τα μέγιστα.

    Υπάρχουν επίσης εκτιμήσεις ότι δε θα χρειαστούν άλλα κεφάλαια το 2018, δε θα γίνουν άλλες ανακεφαλαιοποιήσεις, ενώ σ’ αυτή τη συγκυρία δείχνουν να θέλουν να απαλλαγούν από βαρίδια – επιχειρηματικά και άλλα – ώστε να «καθαρίσουν» από τις πολλαπλές γκρίζες ζώνες.

    Αν σε όλα τα ανωτέρω, προστεθεί το γεγονός ότι η χρήση του 2016 ήταν η καλύτερη από πλευράς αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά και η επιστροφή της επιχειρηματικής κινητικότητας (placement Folli Follie, διαδικασίες πώλησης Ιχθυοκαλλιεργειών, αναδιάρθρωση δείκτη MSCI) καταλαβαίνουμε υπάρχει μια ευρύτερη ανασύνταξη.

    Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 5%, με τη Eurobank και τον ΟΛΠ να ακολουθούν με κέρδη 4% και 3% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Πειραιώς, ενώ η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 2%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Λάμδα, ΜΕΤΚΑ και Aegean.

    Στον αντίποδα, η Grivalia υποχώρησε κατά 4%, η Τέρνα Ενεργειακή σημείωσε απώλειες της τάξεως του 2%, ενώ άνω του 1% διαμορφώθηκε η πτώση σε ΕΕΕ, Βιοχαλκο και Εθνική. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Folli Follie, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λαϊνόπουλος: Σε πλειστηριασμό και το μεγάλο ακίνητο της Promot στη Νέα Κηφισιά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα «βόμβα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβάσεων στους ΟΤΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανατροπή στην υπόθεση πτώχευσης της Alpha Grissin, με παρέμβαση των τραπεζών – Μπαίνει ειδικός διαχειριστής;



    ΣΧΟΛΙΑ