• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανατροπή του σκηνικού πέτυχε το ΧΑ – Το μυστικό της ανόδου της Motor Oil κατά 6%


    Ανατροπή του πρωινού κλίματος πέτυχε σήμερα (Τρίτη 9 Μαΐου) το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), σημειώνοντας με τον τρόπο αυτό την 11η στη σειρά ανοδική συνεδρίαση. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2% στις 778 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 142 εκατ. ευρώ.

    Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil σημείωσε άνοδο 6%, με την Eurobank και την Εθνική να την ακολουθούν με άνοδο 5% έκαστη. Μάλιστα, οι δύο τραπεζικές μετοχές ανέτρεψαν το πρωινό αρνητικό κλίμα, που τις είχε φέρει στο -2,25% και -3,44% αντίστοιχα. Για τη  Motor Oil αυξάνονται οι ενδείξεις ότι θα εισαχθεί στην επόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού δείκτη του MSCI στις 12 Μαΐου 2017.

    Άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ με ποσοστά άνω του 2% έκλεισαν οι ΕΕΕ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ. Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι ΟΛΠ, Λάμδα, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος και Βιοχαλκο, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Aegean, ΔΕΗ και Σαράντης.

    Στον αντίποδα, η Folli Follie σημείωσε απώλειες 5%.

    Αναλυτές επισημαίνουν ότι υπήρξε εισροή φρέσκου χρήματος ύψους άνω των 5,2 δις. ευρώ  από ξένα κεφάλαια.  Ο τραπεζικός δείκτης έχει πραγματοποιήσει άλμα 35,9% στις τελευταίες 11 ανοδικές συνεδριάσεις. Συνολικά από τις 90 συνεδριάσεις που έχουν γίνει από το ξεκίνημα του 2017, οι 56 συνεδριάσεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 34 υποχώρησαν.

    Βέβαια, στην άνοδο βοήθησε και η ριζική αλλαγή του κλίματος στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν στον ρυθμό της ευφορίας που κρατά ήδη μία εβδομάδα και διαμορφώνονται σήμερα στο 5,671% με περαιτέρω πτώση της τάξης του 1,5% από τα χθεσινά επίπεδα.

    Ανάλογα εντυπωσιακό είναι και το ράλι στα 2ετή ελληνικά ομόλογα, με την απόδοσή τους σήμερα να διαμορφώνεται πολύ κάτω αυτής των 10ετών, και στο 5,438% με βελτίωση της τάξης του 2,91% από τα χθεσινά επίπεδα, τη στιγμή μόλις τον Φεβρουάριο αυτού του έτους είχε βρεθεί άνω του 10%, με το ράλι να ξεπερνά το 45%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τραπεζικές μετοχές: Έκαναν ράλι. Και τώρα;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nέες αλλαγές στα capital controls: Πότε και πόσο αυξάνεται το όριο αναλήψεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αύξηση φόρων έως και 36% για τους ελεύθερους επαγγελματίες



    ΣΧΟΛΙΑ