• ΑΓΟΡΕΣ

    Αναμενόμενη διόρθωση για το ΧΑ μετά το ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων

    rio

    Η Γερμανίδα Laura Vargas Koch μάχεται εναντίον της Antonia Moreira στο Τζούντο.


    Μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με κατεύθυνση προς τις 830 μονάδες, το χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) προσπαθεί να ισορροπήσει, αδυνατώντας να αντιδράσει στις τραπεζικές πιέσεις που δέχτηκε και σήμερα, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες.

    Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 823 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 825 και 818 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,61%, στις 2.174,77 μονάδες, ενώ στο +0,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.088,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,36% στις 1.055,85 μονάδες.

    Εδώ και 15 συνεδριάσεις που προηγήθηκαν της σημερινής, ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει μόνο τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, με τη σημερινή να είναι η τέταρτη του μήνα. Στο διάστημα αυτό τα κέρδη του Γενικού Δείκτη έφτασαν στο 6,7%, την ώρα που ο τραπεζικός, με περισσότερες πτωτικές συνεδριάσεις, καταγράφει κέρδη λίγο πάνω από 10%.

    Η σημερινή συνεδρίαση λοιπόν οδήγησε σε κατοχύρωση των κερδών ή ακόμα και ενίσχυση της ρευστότητας, λόγω του ότι στην πλειονότητά τους οι μετοχές κινήθηκαν σε πολύμηνα, ή και πολυετή υψηλά, τηρουμένων των χαμηλών επιπέδων φυσικά. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αγορά, είχε πληθώρα «επιχειρηματικών» εξελίξεων που μπόρεσαν να μεταβάλλουν τις ισορροπίες στα χαρτοφυλάκια της, με τους traders να κάνουν ήπιες διορθωτικές αλλαγές.

    Χρηματιστηριακές πηγές, αναφέρουν ότι απόρροια του θετικού κλίματος και της γαλήνης που επικρατεί μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι η επιχειρηματική κινητικότητα που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες. Οι κινήσεις αυτές είναι κερδοφόρες για τις εισηγμένες, οι διοικήσεις των οποίων έχουν δράσει εγκαίρως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι μακροπρόθεσμα αυτό θα φανεί και στο ταμπλό, αφού οι καλές “κινήσεις” επιβραβεύονται.

    Στο ταμπλό τώρα

    Η Πειραιώς ήταν το σημαντικότερο εμπόδιο της αγοράς, καθώς σημείωσε απώλειες 3%, με τον Τιτάνα να ακολουθεί με πτώση 2,62%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Σαράντη, Λάμδα, Grivalia, Εθνική και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Φουρλής, ΟΤΕ, Aegean, Jumbo, Folli Follie και ΕΕΕ.

    Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο έκλεισε με κέρδη 5% και πάνω από τα 2,50 ευρώ, με τον ΟΛΠ να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στο +4%. Κέρδη 2% για τη ΔΕΗ, στο +2,11% έκλεισε η ΓΕΚ Τέρνα, στο +1% τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil.

    Στον Mid Cap σήμερα ξεχώρισε η μετοχή του Πλαισίου, η οποία έκλεισε με κέρδη 6% στα 4,49 ευρώ, συνεχίζοντας για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση την ανοδική πορεία που ξεκίνησε από τα 3,85 ευρώ. Κέρδη 5,50% και για την Ιντραλότ και 1,92% για τη Cenergy.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: «Bγήκε» από το νόμο Αλογοσκούφη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχάλης Τσαμάζ: Ανεβάζει τον πήχη για το 2017 – Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που επενδύουν



    ΣΧΟΛΙΑ