• First Top Stories

    Χρηματιστήριο: Γιατί το ομολογιακό της Εθνικής δίνει ώθηση στις τραπεζικές μετοχές

    • NewsRoom

    Σκηνή από την ταινία The Big Short. Σκηνοθέτης: Άνταμ ΜακΚέι. Εισπράξεις: 133,4 εκατομμύρια USD. Βραβεία: Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.


    Σε επιλεκτικές κινήσεις προχώρησαν σήμερα, Δευτέρα, οι επενδυτές στο ελληνικό Χρηματιστήριο που κινείται ανοδικά, με μοχλό το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,62% στις 750,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 747,55 μονάδων (+0,27%) και 753,93 μον. (+1,12%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 39,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,6 εκατ. τεμάχια.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Attica Bank, της Πειραιώς, της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank.

    Αλλωστε, οι τράπεζες μονοπωλούν, ουσιαστικά το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτό το διάστημα, ενώ με ιδιαίτερη προσοχή αναμένονται και τα πιθανά σχόλια για το θέμα των τραπεζών που θα γίνουν στο σημερινό Eurogroup.

    Ωθηση από την Εθνική Τράπεζα

    Αυτήν την εβδομάδα επίσης, η ΕΤΕ θα προχωρήσει στην έκδοση τριετούς καλυμμένου ομολόγου 500 εκατ. ευρώ (το βιβλίο ανοίγει την Τρίτη 10 Οκτωβρίου). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα από μέρους των επενδυτών είναι πολύ θετικά και βασίζονται στις παρουσιάσεις που έγιναν πρόσφατα από τους ανάδοχους της έκδοσης. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το ομόλογο μπορεί να εξασφαλίσει επιτόκιο ακόμη και κάτω του 3%, δεδομένου του ενδιαφέροντος.

    Είναι ενδεικτικό ότι η Deutsche Bank χαρακτήρισε υψηλής ποιότητας τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών.

    Με αφορμή την έκδοση της ΕΤΕ, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι η αξία των καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών μπορεί να είναι περιορισμένη, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πολύ ισχυρή πιστωτική ποιότητα.

    Τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν κάλυψη από στεγαστικά δάνεια, χαμηλό δείκτη loan to value ratio και μακροπρόθεσμες λήξεις και καθόλου ή σχεδόν καθόλου NPLs, αναφέρει η Deutsche Bank, σε ανάλυσή της.

    Η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας θα ανοίξει τον δρόμο και για τις υπόλοιπες τράπεζες που αναμένεται να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις με στόχο τη βελτίωση της κεφαλαιακής τους δομής.

    Εξελίξεις

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υνέρχονται σήμερα, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο για να αποφασίσουν, μεταξύ άλλων, και για τον πιθανό μελλοντικό ρόλο του ESM. Παρ’ όλο που η Ελλάδα δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα, το «ελληνικό ζήτημα» είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου.

    Μάλιστα, ο Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup, έκανε λόγο για πιθανό τέλος του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του καλοκαιριού, λέγοντας: «Να διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που είναι κυρίως εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και μετά να προετοιμάσουμε το τέλος του ελληνικού προγράμματος, που ελπίζω να γίνει στο τέλος του καλοκαιριού».

    «Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή», ανέφερε, επίσης, ο Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία πέφτει και τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν μπει σε τάξη. «Το μόνο που έχουμε να λύσουμε είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος», πρόσθεσε ο Γάλλος επίτροπος τονίζοντας ότι η ουσία είναι η «δουλειά» που θα γίνει στην Ελλάδα.

    Την ερχόμενη Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου.

    Την ερχόμενη Παρασκευή, ο οίκος Moody’s θα ανακοινώσει την αξιολόγησή του για το ελληνικό αξιόχρεο.

    Την ίδια ημέρα ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Frigoglass.

    Σε πολιτικό επίπεδο, στις 17 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

    Επίσης, στις 22 Οκτωβρίου αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής των θεσμών για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση. Οι επικεφαλής των θεσμών θα μείνουν στη χώρα γύρω στη μία εβδομάδα και αναμένεται να επιστρέψουν και πάλι τον Νοέμβριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Κατολίσθηση» στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον «πόλεμο της βίζας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο για μείωση των κόκκινων δανείων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (Εθνική): Όλα έτοιμα για την έκδοση ομολόγου έως 500 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ