• ΑΓΟΡΕΣ

    Αναταράξεις από την 48ωρη απεργία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    • NewsRoom
    Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Προβληματισμό αλλά και έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει στον επενδυτικό κόσμο η προκήρυξη διήμερης απεργίας από τους εργαζομένους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προχωρούν σε 48ωρη απεργία, στις 7 και 8 Νοεμβρίου, με βασικό αίτημα την οργανωτική αναβάθμιση της Επιτροπής η οποία έχει «παγιδευτεί» στα δίχτυα του ΑΣΕΠ που στην ουσία εμποδίζει τις προσλήψεις προσωπικού που είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση του έργου της.

    Ωστόσο, το φλέγον ζήτημα στα αιτήματα των εργαζομένων της Επιτροπής δεν είναι άλλο από εκείνο της υποχρέωσης των στελεχών της να συντάσσουν εισηγήσεις για το αν οι υποθέσεις που χειρίζονται θα πρέπει να οδηγηθούν στις εισαγγελικές αρχές ή όχι, κάτι που τον τελευταίο καιρό έχει απασχολήσει πολλάκις τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης) ανάγκασε τις αρμόδιες διευθύνσεις (Εποπτείας Αγορών και Εισηγμένων Εταιρειών), για κάθε υπόθεση που υποβάλλουν ενώπιόν του και μπορεί να ενεργοποιήσει ποινικού χαρακτήρα διάταξη, να συντάσσουν ξεχωριστή εισήγηση για την υποβολή ή όχι μηνυτήριας αναφοράς στον αρμόδιο εισαγγελέα.

    Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο και για «βαριά» ονόματα μεταξύ των υποθέσεων, κάτι που, όπως και να ‘χει, φοβίζει τους εργαζομένους που παίρνουν στα χέρια τους τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

    Την ίδια στιγμή, η νομική υπηρεσία της Επιτροπής φαίνεται πως έχει αποφασίσει ότι εκείνοι που θα λαμβάνουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις θα είναι τα στελέχη της Επιτροπής και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο. Και τούτο για να αποφεύγονται, μεταξύ άλλων, έξωθεν παρεμβάσεις, δεδομένου ότι η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής επηρεάζεται από την κυβέρνηση…

    Ακολουθεί η ανακοίνωση των εργαζομένων:

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

    «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με βάση την κείμενη νομοθεσία, συστάθηκε ως ανεξάρτητο ειδικό εποπτικό όργανο της δημόσιας διοίκησης με οικονομική και λειτουργική ανεξαρτησία καθώς και διοικητική αυτοτέλεια, ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι της εμπιστοσύνης των αγορών, της διαφάνειας της χρηματιστηριακής αγοράς, της οικονομικής σταθερότητας, της προστασίας των επενδυτών και της μείωσης του οικονομικού εγκλήματος.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελούν τους δύο εποπτικούς φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η μόνη που έχει υποστεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των μνημονιακών ρυθμίσεων, μέτρα που έχουν οδηγήσει σε σοβαρότατη υποβάθμισή της, υπονομεύοντας την προαπαιτούμενη οικονομική και λειτουργική της ανεξαρτησία, καθώς και τη διοικητική της αυτοτέλεια.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αποκτήσει πλέον μια αρνητική ιδιαιτερότητα, δηλαδή, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, να υπόκειται στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Δημόσιο Τομέα και η εξαίρεσή της έχει αναγνωριστεί μόνο αναφορικά με το σύστημα κινητικότητας των στελεχών.

    Η αλματώδης αύξηση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο των απαιτήσεων τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής νομοθεσίας, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη αποχώρηση του προσωπικού της, που οφείλεται στην συνολική υποβάθμισή της, αντιμετωπίζεται από τη Διοίκησή της χωρίς κεντρικό συνολικό σχεδιασμό με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και χωρίς καμία πρόβλεψη δημιουργίας κινήτρων για τη διακοπή του κύματος αποχωρήσεων.

    Παρά ταύτα, το προσωπικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από την έναρξη της εφαρμογής των μνημονιακών ρυθμίσεων και της συνεπακόλουθης δυσμενούς μεταβολής των εργασιακών του όρων, συνεχίζει να επιδεικνύει το ίδιο υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις του ρόλου του και να στηρίξει το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τόσο εγχώρια, όσο και διεθνώς.

    Ο Σύλλογος των Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διαπιστώνει με μεγάλη ανησυχία ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με οργανόγραμμα που δεν ανταποκρίνεται στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες λειτουργίας της, όπου θα περιλαμβάνονται τόσο οι αναλυτικές αρμοδιότητες (περίγραμμα θέσεων), όσο και αντικειμενικά, αναλυτικά και μετρήσιμα κριτήρια που θα αφορούν την επιλογή και αξιολόγηση των στελεχών της, δυσχεραίνει την εκτέλεση του έργου των υπηρεσιών της και εκθέτει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το προσωπικό της σε διαρκείς κινδύνους.

    Επιπρόσθετα, οι αποφάσεις της Διοίκησης, σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, λαμβάνονται αιφνιδιαστικά, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος Εργαζομένων να ερευνά, κατ’ ανάγκη, τη νομιμότητά τους.

    Ως απόρροια της εν λόγω διαλυτικής συμπεριφοράς, επιβαρύνονται δραματικά οι συνθήκες εργασίας. Ειδικότερα, η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τη μέχρι τώρα στάση της δείχνει να αποφεύγει την ανάληψη των ευθυνών που της αναλογούν, ενώ η ασυνέπεια μεταξύ των λόγων και των πράξεων έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας, ανασφάλειας, έλλειψης εμπιστοσύνης και σεβασμού στους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για τους λόγους αυτούς: ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 7 και 8/11/2017

    ΖΗΤΑ για ακόμα μια φορά από τη Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, ώστε να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να μεριμνήσει άμεσα για την επείγουσα στελέχωση των υπηρεσιακών αναγκών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με ορθολογική και δίκαιη διαχείριση των υφιστάμενων ανθρωπίνων πόρων και με πρόσληψη νέων, ικανών και κατάλληλων στελεχών και να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις της και να επαναξιολογήσει τις ενέργειές της, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης με το προσωπικό.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρωτοφανής σύγκρουση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόστιμο 2.500 ευρώ για όσους χάνουν τα λογιστικά βιβλία και τιμολόγια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρέη και συνωμοσίες κλείνουν το διασημότερο κτήμα της Αττικής. Το Νάσιουτζικ



    ΣΧΟΛΙΑ