• Σχόλιο Αγοράς

    Απώλειες στη Wall Street αναμένοντας την κίνηση του Ισραήλ – Πιέσεις στα ομόλογα έφεραν οι λιανικές πωλήσεις Μαρτίου

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με νέες βαριές απώλειες έκλεισαν τη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, επηρεασμένες κυρίως από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ αλλά και της ανησυχίας για τις μετέπειτα εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

    Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε στις 37.735,11 μονάδες με απώλειες  -0,65%, ο S&P 500 υποχώρησε στις  5.061,82 μονάδες με πτώση -1,20% ενώ ο Nasdaq στις 15.885,02 μονάδες με βουτιά -1,79%.

    Την ίδια ώρα η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 5,3 μονάδες βάσης στο 4,935%, από 4,882% την Παρασκευή, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε κατά 12,8 μονάδες βάσης στο 4,627%, από 4,499% και η απόδοση του 30ετούς αυξήθηκε κατά 13,6 μονάδες βάσης στο 4,739%, από 4,603%.  Οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών ομολόγων τερμάτισαν στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 13 Νοεμβρίου.

    Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον μήνα Μάρτιο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,7%, ξεπερνώντας την αύξηση 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία πήρε ώθηση από τις καταναλωτικές δαπάνες το πρώτο τρίμηνο.

    Την ίδια ώρα  ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams δήλωσε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων πιθανότατα θα ξεκινήσουν φέτος, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να επεκτείνεται παρά τη σφιχτή νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

    Φυσικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει και η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου το Ιράν κατά του Ισραήλ. Η αγορά αναμένει να δει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Ισραήλ, το οποίο δήλωσε πως θα απαντήσει στην επίθεση, χωρίς ωστόσο να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Goldman Sachs (2,89%), η οποία ανακοίνωσε αύξηση 28% στα κέρδη της για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ακολούθησαν οι Intel (1,74%) και UnitedHealth Group (1,43%). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Salesforce (-7,33%), η οποία ανακοίνωσε πως βρίσκεται κοντά σε προχωρημένες συνομιλίες για την αγορά της Informatica. Στο -2,19% έκλεισε η μετοχή της Apple ενώ στο -1,96% η μετοχή της Microsoft.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Μικρές απώλειες για WTI και Brent αναμένοντας την απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση

    Ευρωαγορές: Περιόρισαν τα κέρδη στο τέλος αναμένοντας τις αποφάσεις του Ισραήλ

    Χρηματιστήριο: Ρουκέτες από τους Έλληνες επενδυτές σε τράπεζες και blue chips – «Αντεξαν», ΕΛΠΕ, Σαράντης, Jumbo



    ΣΧΟΛΙΑ