• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων εντός της εβδομάδας αναμένουν οι αναλυτές

    • NewsRoom
    Wall Street


    Νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων, ίσως και ελληνικών, εντός της εβδομάδος αναμένουν οι αναλυτές.

    Το ευνοϊκό κλίμα (σήμερα οι αποδόσεις σε πολλές αγορές της ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών) σε συνδυασμό με τις αυξημένες κρατικές δαπάνες που προκαλεί η πανδημία, ωθούν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης σε αυξημένο δανεισμό, παρόλο που αυτός οδηγεί στη διόγκωση του δημοσίου χρέους.

    Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδος, όπως αυτές προκύπτουν από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στη Βουλή, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα η ΕΚΤ φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα στήριξης προκειμένου να διευκολύνει τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Ήδη, όπως δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μέσω του προγράμματος PEPP η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 590 δισ. ευρώ από τα 1,350 τρισ. ευρώ που είναι μέχρι στιγμής, το σύνολο του προγράμματος. Η ίδια διαβεβαίωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την υφιστάμενη υποβοηθητική νομισματική πολιτική, η οποία δικαιολογείται από τις περιστάσεις.

    Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 130 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 52 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,82%, από 0,78% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι -0,61% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,43% από 1,49που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας .

    Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,1762 δολ. από 1,1721 δολ. που άνοιξε η αγορά.

    Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1785 δολ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ