• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο

    • NewsRoom
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Νέα έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο σχεδιάζει η Ελλάδα.

    Την είδηση επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η Goldman Sachs η οποία θα είναι μεταξύ των αναδόχων της έκδοσης.

    Στόχος της Ελλάδας θα είναι να αντληθούν 2,5 δισ. εύρω, ενώ ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan. Η έκδοση αναμένεται να γίνει, εκτός απροόπτου, την Τρίτη 9 Ιουνίου.

    Η Ελλάδα επιχειρεί να επωφεληθεί από το θετικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων το τελευταίο διάστημα, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αποκλιμακωθεί, ειδικά μετά και την νέα ανακοίνωση της ΕΚΤ για παράταση και διεύρυνση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω του κορονοϊού.

    Παρότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις αναδυόμενες οικονομίες, οι ελληνικοί τίτλοι θεωρούνται αυτή την περίοδο ασφαλέστεροι, κάτι που καταγράφεται και στην πορεία των αποδόσεων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σήμερα κινείται στο 1,381%.

    Η αγορά εκτιμά πως ο νέος τίτλος θα πετύχει επιτόκιο κοντά στο  1,5%.

    Η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στα 1,35 δισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ