• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέα άνοδος για τον χρυσό μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες των ΥΠΕΞ Ρωσίας-Ουκρανίας

    • Bloomberg
    Ράβδοι χρυσού


    Νέα ανοδική κίνηση επιχειρεί ο χρυσός, που κάλυψε το χαμένο έδαφος και πέρασε ξανά πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας.

    Πριν από αυτό, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραφε τη μεγαλύτερη πτώση που είχε σημειώσει τους τελευταίους 14 μήνες, με την ελπίδα ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διπλωματική λύση.

    Ο χρυσός, μαζί με άλλα commodities, όπως το πετρέλαιο και το σιτάρι, έχουν υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά τους, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για τον κίνδυνο ενός πληθωριστικού σοκ στην παγκόσμια οικονομία, την ώρα ακριβώς που η Federal Reserve ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια.

    Γράφημα τιμής χρυσού
    Νέα ανοδική κίνηση επιχειρεί ο χρυσός, που κάλυψε το χαμένο έδαφος και πέρασε ξανά πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά

    «Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωριστικού κινδύνου», σημείωνε η Georgette Boele, υπεύθυνη στρατηγικής για τα πολύτιμα μέταλλα στην ABN Amro Bank σε σημείωμά της προς τους πελάτες.

    «Όμως, καθώς η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και αναμένουμε επίσης το δολάριο να ενισχυθεί, η μοίρα του χρυσού θα είναι θετική κυρίως έναντι άλλων νομισμάτων και όχι του δολαρίου», πρόσθετε.

    Η ολλανδική τράπεζα προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού θα βρίσκεται στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά στο τέλος του 2022 και του 2023.

    Η τιμή spot του πολύτιμου μετάλλου ενισχυόταν κατά 0,7% στα 2.004,87 δολάρια ανά ουγγιά στο Λονδίνο, έχοντας υποχωρήσει την Τετάρτη κατά 2,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Ιανουάριο του 2021.

    Η τιμή του χρυσού άγγιξε τα 2.070,44 δολάρια την Τρίτη, μόλις 5 δολάρια κάτω από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγράψει τον Αύγουστο του 2020.

    Το παλλάδιο σημείωνε πτώση, ενώ ενισχύονταν ασήμι και πλατίνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσός: Οι κουρασμένοι «ταύροι», το εμπάργκο στις συναλλαγές με τη Ρωσία και η «προφητεία» για τιμή στα 3.000 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ