• ΑΓΟΡΕΣ

    NBG Securities: Οι καταλύτες που δείχνουν «υπεραπόδοση» για Ελλάδα και φέτος – Οι κορυφαίες επιλογές

    Ηλίας Κάντζος, CEO Εθνική Χρηματιστηριακή

    Ηλίας Κάντζος, CEO Εθνική Χρηματιστηριακή


    Το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου και η επακόλουθη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα παρείχαν το απαραίτητο σκηνικό για να καταγράψουν οι ελληνικές μετοχές θετικές αποδόσεις το 2023 με 39% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, εξηγεί η NBG Securities και οι αναλυτές Βαγγέλης Καρανίκας, Βασίλης Καρναπάτης και Αλέξανδρος Παπαγεωργίου.

    Οι κορυφαίες επιλογές της φέτος είναι οι τίτλοι των Mytilineos με τιμή στόχο τα 50 ευρώ ανά μετοχή, η Τράπεζα Πειραιώς με 4,50 ευρώ ανά μετοχή και τέλος η Τιτάν με 26,50 ευρώ ανά μετοχή και συστάσεις υπεραπόδοσης (outperform).

    Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, πολλοί καταλύτες για την επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών ‘παραμένουν στη θέση τους’, δηλαδή:

    • η πολιτική σταθερότητα που οδηγεί σε μια μοναδική ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης,
    • η πρόσφατη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (μετά την επίτευξη του IG),
    • η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκεται πολύ πάνω από τους μέσους όρους της ΕΕ (ενισχυμένη από την αναβαλλόμενη επενδυτική δραστηριότητα, τις ισχυρές συνθήκες στην αγορά εργασίας και την αύξηση των δαπανών του RRF, σε συνδυασμό με μια πρόσθετη ώθηση από την επιστροφή στο IG και τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη),
    • η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών,
    • η συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση και στήριξη της αποτίμησης τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση με δείκτη EV/EBITDA στην ελληνική αγορά στις 5,7 φορές φέτος και discount πάνω από 50%,

    Στον αντίποδα, τα εταιρικά κέρδη παραμένουν ένα σημαντικό στοιχείο, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να δείχνουν ελαφρώς χαμηλότερη συνολική αύξηση των κερδών ανά μετοχή για την ελληνική αγορά φέτος στο -4%. Συνολικά, οι προαναφερθέντες καταλύτες, σε συνδυασμό με την αυξημένη ρευστότητα, λόγω των αυξημένων ροών επενδυτών μετά την IG και της τοποθέτησης ενόψει της επικείμενης αναβάθμισης της χρηματιστηριακής αγοράς σε καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς (περισσότερο μια ιστορία για το 2025), θα μπορούσαν να παρέχουν στήριξη σε περιόδους ακραίας μεταβλητότητας και πιέσεων από το εξωτερικό.

    «Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα λάβει χώρα κάποιο νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές και ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, κλείνοντας το έτος πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων, με τη μεταβλητότητα και την επιλογή μετοχών να αποτελούν βασικά θέματα. Οι συνολικές εποικοδομητικές προοπτικές φέτος εξακολουθούν να περιβάλλονται από μακροοικονομική αβεβαιότητα και γεωπολιτικούς κινδύνους, με τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο να μπαίνουν σταδιακά στο παιχνίδι και να προσθέτουν μεταβλητότητα σε όλες τις παγκόσμιες αγορές, εξηγεί η χρηματιστηριακή.

    Κορυφαίες επιλογές μετοχών για το 2024

    «Οι κορυφαίες επιλογές μας φέτος περιλαμβάνουν μεγάλες, ρευστοποιήσιμες μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, ισχυρούς ισολογισμούς και ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις, οι οποίες συνδυάζουν χαρακτηριστικά αξίας και ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, στη φετινή κορυφαία λίστα μας συμπεριλαμβάνουμε (για άλλη μια φορά) τους “πρωταγωνιστές” της αγοράς. Η MYTILINEOS, η οποία προσφέρει την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα, καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των ΑΠΕ, και η Τράπεζα Πειραιώς, κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπουμε πιο ελκυστική απόδοση κινδύνου μετά την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση βασικών λειτουργικών στοιχείων. Η νεοεισερχόμενη επιλογή η Τιτάν, η οποία επανήλθε δριμύτερη από τη μετά-Covid19 εποχή, με μια στρατηγική που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη θέση του ομίλου μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών τσιμέντου στις αγορές δραστηριοποίησής του, οδηγώντας παράλληλα την κερδοφορία σε νέα υψηλότερα επίπεδα», καταλήγει η NBG Securities.

    Διαβάστε επίσης:

    Global X: Ισχυρό 2024 στο Χρηματιστήριο – Τα 6 θετικά νέα για τις μετοχές

    Alpha Bank: Πώς να κινηθούν οι επενδυτές στο δύσκολο επενδυτικό τοπίο – Οι εκτιμήσεις για μετοχές και ομόλογα

    Deutsche Bank: Τι να αγοράσουν οι επενδυτές μόλις «ξυπνήσουν» οι αγορές στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ