• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Πρόσκαιρο ράλι μετοχών και μετά επιστροφή σε bear market

    Michael Wilson, αναλυτής Morgan Stanley


    Άνοδο της τάξης 5% με 7% βλέπει η επενδυτική τράπεζα, πριν πάρει πάλι την κατηφόρα ο S&P 500 και συνεχιστεί το sell-off.

    «Πιστεύουμε ότι τα αμερικανικά χρηματιστήρια μπορούν να ανέβουν περισσότερο, καθώς η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων και οι τιμές του πετρελαίου έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά τον πληθωρισμό», αναφέρουν σε σημείωμα αναλυτές της Morgan Stanley, με επικεφαλής τον Mike Wilson.

    Με τον S&P 500 να έχει ήδη περάσει μέσα στον Ιούνιο στην περιοχή της bear market έχοντας απώλειες άνω του 20% από το υψηλό ενός χρόνου, οι αμερικάνικες αγορές την πρώτη ημέρα της εβδομάδας δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τις καλές επιδόσεις της προηγούμενης.

    Οι διακυμάνσεις στους δείκτες ήταν μεικτές με τον S&P 500, που λειτουργεί ως βαρόμετρο της Wall Street να προσπαθεί να ανακάμψει από τα χαμηλά που είχε στα μέσα Ιουνίου.

    Ο Wilson ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ανάκαμψη, προειδοποίησε όμως:

    «Η bear market πιθανότατα να μην έχει τελειώσει, αν και μπορεί να νιώσετε έτσι τις επόμενες εβδομάδες».

    Κι ενώ για τώρα προβλέπεται μια μικρή ανάκαμψη, της τάξης του 5%-7%, η Morgan Stanley, επιμένει στην απαισιόδοξη θέση της για το κλείσιμο του αμερικανικού δείκτη μεταξύ 3.400 και 3.500 μονάδων.

    Πρόκειται για περαιτέρω πτώση 13% από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

    «Στο ενδεχόμενο μιας ύφεσης, ο δείκτης θα μπορούσε να πέσει περισσότερο από 23%, δηλαδή στους 3.000», ανέφερε η Morgan Stanley.

    Ιστορική πτώση

    Σε έρευνα του MLIV του Bloomberg, το δεύτερο εξάμηνο των αμερικανικών χρηματιστηρίων δεν φαίνεται τόσο ζοφερό, όσο το πρώτο. Κι αυτό γιατί μετά τα απανωτά sell-off, δεν αναμένεται νέα ιστορική πτώση.

    «Οι αποτιμήσεις φαίνονται αρκετά λογικές», δήλωσε ο Michael Bell, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management, στο Bloomberg TV. «Αν έχουμε ύφεση, τότε νομίζω ότι υπάρχει δυνητικά περαιτέρω αρνητικό κλίμα για τις αγορές. Αλλά με τις αγορές να πέφτουν σε τέτοιο βαθμό, θα είναι δύσκολο να πουλήσεις σε αυτά τα επίπεδα και να αγοράσεις ξανά φθηνότερα».

    Οι περισσότερες απόψεις αναλυτών αλλά και επενδυτών συγκλίνουν στο να κλείσει ο S&P 500 στα 3.700, μία χαμηλή τιμή, όχι μακριά από τα σημερινά δεδομένα και πολύ μακριά από ζοφερές προβλέψεις όπως αυτή της Societe Generale για 2.900 μονάδες.

    Πάντως οι αναλυτές συνεχίζουν να παραμένουν απαισιόδοξοι.

    «Οι μετοχές δεν μπορούν να νικήσουν αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο Edward Moya, της Oanda, ενώ και ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS, σημειώνει:

    «Ενώ το πιο πιθανό σενάριο είναι μια ομαλή προσγείωση, το συναίσθημα των επενδυτών είναι πιθανό να παραμείνει άστατο. Και αυτό δεν είναι καλό σημάδι να τοποθετηθείς στην αγορά».

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Οριακές απώλειες στο άνοιγμα της Δευτέρας μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας

    Τουρκία: Εκτίναξη της λίρας, πτώση των μετοχών μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων



    ΣΧΟΛΙΑ