• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Πότε θα «πιάσουν πάτο» οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Η Morgan Stanley ανεβάζει το κασέ των αναλυτών - Τι αμοιβές πληρώνει στα νέα στελέχη

    James Gorman, CEO Morgan Stanley


    Η τρέχουσα πτώση στις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών δεν έχει σηματοδοτήσει γενικότερη ύφεση, εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley, η οποία παραμένει «αρκούδα» για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών τους επόμενους μήνες.

    «Ενώ μπορεί να βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια της υποβάθμισης, αυτό δεν σημαίνει, κατ’ ανάγκη, ότι είμαστε κοντά στον πυθμένα της αγοράς, επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας. Οι αγορές μετοχών τείνουν να φτάνουν στο κατώτατο σημείο 2-3 εβδομάδες πριν από το κατώτατο σημείο των αναθεωρήσεων των κερδών ανά μετοχή (EPS), ωστόσο, οι τελευταίες δεν έχουν ακόμη γίνει αρνητικές.

    Η ανάλυση της Morgan Stanley δείχνει ότι οι μετοχές τείνουν να «πιάσουν πάτο» δύο με τρεις εβδομάδες πριν από το κατώτατο σημείο των αναθεωρήσεων των κερδών ανά μετοχή. O μέσος χρόνος που απαιτείται για τη μετάβαση από τις θετικές αναθεωρήσεις των κερδών στο κατώτατο σημείο των αναθεωρήσεων είναι επτά με οκτώ μήνες (ο συντομότερος είναι περίπου τρεις μήνες).

    Από την άλλη πλευρά, η τρέχουσα υποχώρηση των τιμών του MSCI Europe κατά 30% κατά το τελευταίο έτος έχει ξεπεραστεί μόνο στις πτωτικές αγορές του 2000-03 και του 2008-09. Σε όρους τιμών, ο MSCI Europe βρίσκεται σήμερα 17% κάτω από το προηγούμενο υψηλό των 12μηνών, ωστόσο σε προηγούμενες πτώσεις το ποσοστό αυτό έφτανε συχνά στο 25-30%. Οι υποβαθμίσεις στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα αρχίσουν τελικά κατά το τρίτο τρίμηνο, εκτιμά η τράπεζα.

    Οι επίμονες αναβαθμίσεις των EPS από την αρχή του έτους εξηγούν γιατί η υποβάθμιση του δείκτης αποτίμησης P/E της Ευρώπης είναι πολύ μεγαλύτερη από την πτώση των τιμών της. Στην παρούσα χρονική στιγμή, ο δείκτης MSCI Europe συνεχίζει να απολαμβάνει θετικές αναθεωρήσεις κερδών και το εύρος είναι επίσης υγιές με διπλάσιους τομείς να βλέπουν αναβαθμίσεις σε σχέση με τις υποβαθμίσεις τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα ξεκινήσει ένας κύκλος υποβάθμισης των κερδών ανά μετοχή τους επόμενους δύο μήνες, καθώς η ροή οικονομικών ειδήσεων επιδεινώνεται και η εξασθένηση της τιμολογιακής δύναμης αρχίζει να επιβαρύνει τα εταιρικά περιθώρια κέρδους.

    Πότε πιάνει πάτο η αγορά μετοχών και ποιοι κλάδοι πλήττονται περισσότερο

    Οι μετοχές τείνουν να φτάνουν στο κατώτατο σημείο τους 2-3 εβδομάδες πριν από το κατώτατο σημείο των αναθεωρήσεων των κερδών. «Ενώ εμείς παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές αυτή τη στιγμή, ελπίζουμε να είμαστε θετικοί αργότερα στο 2ο εξάμηνο», αναφέρουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας. Η ιστορία υποδηλώνει ότι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό υπαγορεύεται από την πορεία των αναθεωρήσεων των κερδών.

    Εξακολουθεί να είναι δύσκολη η πρόβλεψη για το ποιοι κλάδοι θα οδηγηθούν σε ύφεση. Το λιανικό εμπόριο είναι ο µόνος τομέας όπου η τρέχουσα πτώση είναι μεγαλύτερη από αυτή που συνήθως παρατηρείται κατά τη διάρκεια των υφέσεων. Άλλοι τομείς που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτό το σημείο αναφοράς είναι η ιατρική τεχνολογία, τα τρόφιμα στο λιανικό εμπόριο, τα οικιακά και προσωπικά προϊόντα, τα ακίνητα, το λογισμικό και τα τρόφιμα, ποτά και καπνός. Κανένας κυκλικός τομέας δεν παρουσιάζει ακόμη μειώσεις συγκρίσιμες με προηγούμενες υφέσεις και η εκτίμηση της Morgan Stanley είναι ότι αν και επί του παρόντος δεν αναμένεται ύφεση, υπάρχει τέτοια πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ