• ΑΓΟΡΕΣ

    Mυτιληναίος μετά το πακέτο του 3,1% – Ή επιστροφή κεφαλαίου ή ενισχυμένο μέρισμα για τη φετινή χρήση

    O Ευάγγελος Μυτιληναίος

    O Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Περίπου 27 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα που αποκόμισε η Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ -1,51% 37,72 από την πώληση του 3,1%, από τις ίδιες μετοχές που κατείχε ο όμιλος, αγορασμένες με μέση τιμή κτήσης τα 11 ευρώ (το πακέτο που πέρασε στην έναρξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών την Μεγάλη Τετάρτη έγινε στα 17 ευρώ).

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τα έσοδα από τη συναλλαγή, θα εγγραφούν ως έκτακτο κέρδος στα αποτελέσματα που θα δημοσιεύσει ο όμιλος το δεύτερο τρίμηνο, για τα οποία εικόνα θα πρέπει να αναμένεται περί τα μέσα Ιουλίου.

    Οι επιλογές που έχει ο Μυτιληναίος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι δύο: Ή μέχρι τέλος του χρόνου, σε μία ακόμα κίνηση καλής θελήσεως απέναντι στους μετόχους του, να «δώσει» έκτακτο μέρισμα ή να κάνει επιστροφή κεφαλαίου.

    Ή το 2023 αναφορικά με τα αποτελέσματα του 2022, για τα οποία η διοίκηση έχει προϊδεάσει την αγορά θετικά, να διανείμει ενισχυμένο μέρισμα.

    Κατά τα άλλα, το πακέτο που έγινε την Μεγάλη Τετάρτη, έγινε σε μία πράξη. Σε μία συναλλαγή. Αφορούσε σε 4,5 εκατ. τεμάχια, στη τιμή των 17 ευρώ και συνολικής αξίας 75 εκατ. ευρώ.

    Το πακέτο αυτό είχε έναν αποδέκτη. Κύκλοι της αγοράς, δεν αποκλείουν ο παραλήπτης να ήταν η Morgan Stanley, η οποία ανέλαβε να κάνει τη διανομή σε άλλους ενδιαφερόμενους πελάτες της.

    Πάντως, το mononews.gr, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει, από το περασμένο καλοκαίρι είχαν επισκεφθεί τη διοίκηση του ομίλου για επαφές και παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών και των προοπτικών του, στα κεντρικά γραφεία στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

    Για τις 12 Μάϊου στο μεταξύ, έχει προγραμματιστεί η αναδιάρθρωση του MSCI, που κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς αναμένεται να έχει ελληνικό ενδιαφέρον, αφού προεξοφλείται η είσοδος της ΕΤΕ ΕΤΕ -1,31% 7,56.

    Πλέον με την περαιτέρω αύξηση της διασποράς της μετοχής της Μυτιληναίος, η μετοχή του ομίλου κερδίζει έδαφος συμμετοχής της στον MSCI.

    To ποσοστό του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου με το εναπομείναν ποσοστό ιδίων μετοχών υπολογίζεται περί το 30%, που σημαίνει ότι η καθαρή κεφαλαιοποίηση που θα λάβει υπ’ όψη της η MSCI με βάση το κλείσιμο της Μ. Πέμπτης εκτιμάται περί το 1,75 δις. ευρώ.

    Την ίδια ώρα, σύσταση για απόδοση καλύτερη από αυτή της αγοράς δίνει για την μετοχή του ομίλου η Euroxx, με στόχο τα 23,8 ευρώ και περιθώριο ανόδου άνω του 35% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο αναμένεται να διαμορφωθούν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, λόγω των υψηλότερων τιμών και περιθωρίων στο αλουμίνιο.

    Τα EBIΤDA της εισηγμένης, όπως εκτιμά η Euroxx, θα ανέλθουν στα 123 εκατ. ευρώ με άνοδο 52%, με τα έσοδα να καταγράφουν άνοδο 81% στα 950 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται 64% στα 61,4 εκατ. ευρώ.

    Η σταθερά ανοδική πορεία της εταιρίας έρχεται σε μία περίοδο μεγάλων αναταράξεων και εμπεδώνει την «ανοσία» που έχει επιτύχει η εταιρεία τόσο κατά τη μακρά περίοδο της έξαρσης του κορωνοϊού όσο και πιο πρόσφατα με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει η χρηματιστηριακή.

    Oδηγός της μετοχής είναι η συνεχής ενδυνάμωση μιας σειράς διαχρονικών ποιοτικών χαρακτηριστικών που ενισχύουν την κερδοφορία της, καθώς:

    Λειτουργεί τον πιο αποδοτικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα, ο οποίος θα ενισχυθεί περαιτέρω με την ένταξη, το καλοκαίρι, της νέας ακόμα πιο αποδοτικής μονάδας παραγωγής ενέργειας των 826MW.

    Είναι μεταξύ των χαμηλότερου κόστους παραγωγών αλουμινίου στον κόσμο, μεταξύ άλλων και λόγω του σταθερού τιμολογίου ενέργειας

    Βλέπει την κερδοφορία της μεταλλουργίας να ενισχύεται σταθερά τα επόμενα χρόνια λόγω τόσο των ιδιαίτερα υψηλών τιμών αλουμινίου αλλά και των premia που έχουν παγιωθεί σε επίπεδα ρεκόρ για μεγάλο χρονικό διάστημα

    Αναπτύσσει ταχύτατα ένα μεγάλο portfolio έργων ΑΠΕ (κυρίως αιολικών), συνολικής ισχύος άνω των 7GW

    Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το μεγάλο ενδιαφέρον ξένων θεσμικών, που επικυρώνεται με την πορεία της μετοχής τον τελευταίο μήνα, και οι οποίοι προφανώς προσβλέπουν σε σημαντική άνοδο από τα σημερινά επίπεδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Euroxx για Mytilineos: Η σταθερή ενδυνάμωση της κερδοφορίας τα επόμενα έτη θα φέρνει σταθερά νέα υψηλά για τη μετοχή

    Wall Street: Οι δηλώσεις Πάουελ έστειλαν στο 2,9% την απόδοση του 10ετούς και βύθισαν τους βασικούς δείκτες



    ΣΧΟΛΙΑ