• Μετοχές

    Τι μπορεί να συνέβη με την έκθεση της Goldman Sachs και τα 17,49 ευρώ στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς

    • NewsRoom
    Goldman Sachs

    Goldman Sachs


    Τιμή στόχο 17,49 (!) ευρώ δίνει σε έκθεσή της για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η Goldman Sachs, προκαλώντας, όπως θα ήταν αναμενόμενο, τεράστια απορία στην αγορά, αφού το περιθώριο ανόδου που δίνει σε ορίζοντα 12μήνου για τη μετοχή είναι 1.062,1%!

    Στην έκθεση που εξέδωσε ο οίκος με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα και η οποία φέρει ημερομηνία 26 Μαΐου 2021, η Goldman Sachs αναφέρεται αναλυτικά στα θετικά και στα αρνητικά στοιχεία που απομόνωσε από τα αποτελέσματα, καθώς και στα βασικά σημεία που σταχυολόγησε από το conference call που ακολούθησε, υπογραμμίζοντας σε σχέση με την Αποτίμηση και τους κινδύνους: «Είμαστε Neutral (ουδέτεροι) για την Πειραιώς και αποτιμούμε τη μετοχή χρησιμοποιώντας μεθοδολογία ROTE/COE, φτάνοντας στην τιμή στόχο με ορίζοντα 12μήνου των 17,49 ευρώ/μετοχή».

    Πηγές της αγοράς, με τις οποίες μίλησε το mononews.gr δεδομένης της έκπληξης που προκάλεσε το συγκεκριμένο νούμερο, διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την ορθότητα της τιμής στόχου που δίνει ο οίκος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ πιθανό να μην έχει επικαιροποιήσει το μοντέλο του και να μην έχει λάβει υπόψη την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην οποία προχώρησε η Τράπεζα. Να έχει χρησιμοποιήσει δηλαδή νούμερα προ ΑΜΚ, παρά το γεγονός ότι στα συμπεράσματά της αναφέρεται σε αυτήν.

    Σε κάθε περίπτωση, για τους αναλυτές της Goldman Sachs, τα σημαντικά που προέκυψαν από το conference call της Πειραιώς είναι τα εξής:

    Σχέδιο μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs): Η διοίκηση αναμένει ότι τα projects Phoenix και Vega θα ολοκληρωθούν εντός του δευτέρου τριμήνου (με το υπόλοιπο 50% των επιπτώσεων στα αποτελέσματα και στην ελάφρυνση του σταθμισμένου ως προς τους κινδύνους ενεργητικού), ενώ οι συναλλαγές Sunrise 1 & 2 για την ώρα προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί τυχόν απόκλιση κατά ένα τρίμηνο.

    Ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου: Από τα σχεδιαζόμενα non-dilutive μέτρα ενίσχυσης κεφαλαίου ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, έχουν «εξασφαλιστεί» από το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς γύρω στα 0,8 δισ. ευρώ.

    Κεφάλαια: Η κλίμακα της πιθανής έκδοσης ομολόγων τύπου AT1 θα είναι πιθανότατα χαμηλότερη των 600 εκατ. ευρώ στα οποία στόχευε αρχικά η Τράπεζα, μετά την αύξηση κεφαλαίου.

    Πιστωτική επέκταση: Σύμφωνα με τη διοίκηση, η τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο της για το 2021, για νέες εκταμιεύσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ (μετά τα νέα δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ που χορήγησε στο πεντάμηνο) και παραμένει προσηλωμένη στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο πιστωτικής επέκτασής της.

    Έσοδα από συναλλαγές: Μετά τα κέρδη που αποκόμισε από τους ομολογιακούς τίτλους ομολόγων στο πρώτο τρίμηνο του 2021, η διοίκηση δεν αναμένει αυτήν τη στιγμή άλλα τέτοια κέρδη βραχυπρόθεσμα, ωστόσο αυτό εξαρτάται από τυχόν μεταβολές σε επίπεδο αποτίμησης.



    ΣΧΟΛΙΑ