• Μετοχές

    Ποιο είναι το ουγγρικό fund HOLD που απέκτησε το 5% της Fourlis και πού αποσκοπεί

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ποιο είναι το Oυγγρικό fund HOLD που απέκτησε το 5% του Φουρλή και που αποσκοπεί

    Βασίλης Φουρλής, επικεφαλής Fourlis


    Με τη Fidelity να βγαίνει σταθερά πωλητής το τελευταίο δίμηνο στη μετοχή του Φουρλή (Fourlis), ξαφνικά έγινε γνωστό χθες, λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, ότι το fund HOLD Alapkezelő Zrt, ορμώμενο από την Βουδαπέστη (Ουγγαρία), απέκτησε το 5,06% του μετοχικού κεφαλαίου και καθίσταται ο δεύτερος ισχυρότερος μέτοχος μετά την κυρία Δάφνη Φουρλή που κατέχει το 17,36% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Ποιο είναι αυτό το ουγγρικό fund που ανακάλυψε την Ελλάδα και συγκεκριμένα επέλεξε να επενδύσει στη Fourlis; Το εν λόγω fund, λοιπόν, διαχειρίζεται 550 δισ. φιορίνια Ουγγαρίας, ήτοι 1,5 δισ. ευρώ.

    Το μέσο ύψος κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει στο fund οι πελάτες του διαμορφώνεται στις 827 χιλιάδες ευρώ.

    Οι Ούγγροι, λοιπόν, όπως τεκμαίρεται από την κίνηση της μετοχής το τελευταίο δίμηνο έχουν τοποθετήσει στη Fourlis περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ.

    Η Φουρλής διαθέτει σήμερα ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα brands διεθνώς και αυτό δεν είναι άλλο από τη σουϊδική φίρμα οικιακού εξοπλισμού, ΙΚΕΑ.  Ταυτόχρονα, ο όμιλος έχει ένα φιλόδοξο business plan ανάπτυξης ακινήτων και για το λόγο προχώρησε στη σύσταση της Trade Estate διαθέτoντας χαρτοφυλάκιο 7 ακινήτων, η εύλογη αξία των οποίων αγγίζει τα 185 εκατ. ευρώ περίπου.

    Η ΑΕΕΑΠ έχει επιπλέον συμβασιοποιήσει νέα projects ύψους 200 εκατ. ευρώ (την έκταση στο Ελληνικό, την απόκτηση οικοπέδων για ανάπτυξη σε συνεργασία με την TenBrinke κ.ά.) που αθροίζονται σε 200 εκατ. ευρώ Gross Asset Value. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2021, ο όμιλος προχώρησε σε επένδυση απόκτησης του 50% οικοπέδου στα Σπάτα, με σκοπό τη δημιουργία εμπορικού πόλου, αλλά και σε προσύμφωνο εξαγοράς οικοπέδου (RENCO ΜΟΝΟΠΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ) για τη μελλοντική δημιουργία logistics center.

    Ταυτόχρονα, υπάρχουν διαπραγματεύσεις για νέα projects -στους τομείς των εμπορικών ακινήτων (big boxes) αλλά και logistics- που αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

    Ως εκ τούτου, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι κατά τη δημόσια εγγραφή εισαγωγής της ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ (με ορίζοντα 12-18 μηνών), το χαρτοφυλάκιό της θα ανέρχεται πλέον στα 500 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ομίλου διατηρεί πάντως, συγκρατημένες προσδοκίες, σε ότι αφορά στις επιδόσεις των επόμενων μηνών της χρήσης, που παραδοσιακά ευνοούν τις πωλήσεις της ΙΚΕΑ αλλά και των Intersport και Athlete’s Foot.

    Υπενθυμίζεται ότι για τα ΙΚΕΑ, ο όμιλος ολοκλήρωσε την εθελουσία για 100 εργαζόμενους στα καταστήματα των Ιωαννίνων και Λάρισας, καταγράφοντας εφάπαξ κόστος 2,3 εκατ. ευρώ, και προχωρά στην κατασκευαστική διαδικασία σμίκρυνσης των συγκεκριμένων καταστημάτων. Πέρα από τον εξορθολογισμό ωστόσο το σχέδιο της Φoυρλής είναι η δημιουργία 4 μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ (8.000-15.000 τ.μ.) την προσεχή τετραετία, αλλά και 5 ακόμη City Ikea. Στο πλαίσιο αυτό έχει κλείσει η δημιουργία δύο νέων ΙΚΕΑ σε Πάτρα και Ηράκλειο (στα εμπορικά πάρκα που θα αναπτύξει ο όμιλος) αλλά και δύο ακόμη μίνι ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία (μέσα στον Σεπτέμβριο) και στο The Mall Athens μέσα στον Νοέμβριο.

    Ανακαινίσεις και 5 νέα σημεία έως το τέλος του έτους προγραμματίζονται και για τη δραστηριότητα των αθλητικών αλυσίδων του ομίλου, ενώ παρά τη συρρίκνωση του δικτύου της αλυσίδας στην Τουρκία, εγκαινιάστηκε το ηλεκτρονικό της κατάστημα, αποτελώντας ήδη το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο κανάλι στη συγκεκριμένη αγορά.

    Τέλος, με εντατικούς ρυθμούς ο όμιλος συνεχίζει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, καθώς κάθε μέρα αγοράζει μεταξύ 20.000-30.000 τεμάχια.

    Διαβάστε επίσης:

    Η ΔΕΗ σε νέα εποχή – Υπερψηφίστηκε η αύξηση κεφαλαίου κατά 99,2%

    Περδικάρης: Ιστορική ευκαιρία για την χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης

     



    ΣΧΟΛΙΑ