• Μετοχές

    Bitcoin: Ποιες είναι οι δυο μεγάλες δοκιμασίες

    • Contributor
    Bitcoin

    Bitcoin


    Το Bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα που έχει μετατραπεί σε “χρυσό” για επενδυτές και τους traders σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται αντιμέτωπο με δύο μεγάλες δοκιμασίες. Το πρώτο τεστ είναι απλό και αφορά τον πίνακα τιμών του Bitcoin. Το ψηφιακό νόμισμα πρέπει να υπερβεί το φράγμα της ισοτιμίας των 5.000 δολαρίων, που ήδη άγγιξε χθες για να επιστρέψει λίγο μετά στα 4.800. Τέτοια νούμερα είναι σημαντικά για τους traders που παρακολουθούν τη διακύμανση των τιμών, καθώς έτσι επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται η δυναμική της αγοράς.

     

    Panos Mourdoukoutas / Forbes

    Η δεύτερη δοκιμασία είναι πιο πολύπλοκη. Περιλαμβάνει τις ενέργειες μεγάλων κυβερνήσεων που παρακολουθούν με πολλή ανησυχία την άνοδο της δημοτικότητας του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων τα οποία απειλούν το μονοπώλιό τους στη δημιουργία των χρημάτων και τη συγκέντρωση του εισοδήματος.

    Στα τέλη Ιουλίου η συναλλαγή με κρυπτονομίσματα (“αρχική προσφορά κερμάτων” – “Initial Coin Offering” ή ICO) θεωρήθηκε επένδυση, και ως εκ τούτου υπόκειται στους ίδιους κανόνες με τις συμβατικές μετοχές.

    Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση ώθησε τα κρυπτονομίσματα σε χαμηλότερα επίπεδα, προτού πάρουν πάλι ανοδική τάση.

    Σε νέο υψηλό

    Προφανώς, οι έμποροι και οι επενδυτές πίστεψαν ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε τελικά να είναι θετική για τα κρυπτονομίσματα, καθώς θα περιόριζε την προσφορά νέων ψηφιακών νομισμάτων που έρχονται στην αγορά. Έτσι, σε μία νύχτα το Bitcoin έφτασε σε νέο υψηλό.

    Τώρα έρχεται η σειρά της Εθνικής Ένωσης Διαδικτυακής Οικονομίας (NIFA) της Κίνας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους επενδυτές καθώς η συναλλαγή ICO μπορεί να αποτελέσει απειλή για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας.

    Η Κίνα και η Ασία είναι από τις μεγαλύτερες αγορές του Bitcoin και κάθε προειδοποίηση από τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, ειδικά την κινεζική, δεν θα πρέπει να εξετάζεται ελαφρά τη καρδία.

    Αυτό θα μπορούσε ίσως να εξηγήσει το μεγάλο sell-off στα κρυπτονομίσματα, το Σάββατο, ωστόσο είναι νωρίς ακόμη να καθορίσουμε αν αυτό το sell-off ήταν τεχνητό ή δομικό.

    Εν πάση περιπτώσει, οι μεγάλες κυβερνήσεις έχουν τα μέσα να διαλύσουν το Bitcoin, και όχι να το εξοντώσουν, όπως έχω υποστηρίξει σε παλιότερο άρθρο.

    Οι επενδυτές, λοιπόν, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα κρυπτονομίσματα, ειδικά τώρα που το Bitcoin φτάνει σε νέα ορόσημα τιμών.



    ΣΧΟΛΙΑ