• Μετοχές

    Η αγορά έφτασε στα όρια: Σενάρια και στόχοι για την επόμενη περίοδο

    • Τεχνική ανάλυση Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance
    Ο επικεφαλής της Vitalfinance Γιάννης Γιαπράκης

    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance


    Με την αγορά να συνεχίζει την καθοδική της πορεία και παρά την ενδιάμεση αντίδραση να αντιμετωπίζει πλέον την πιθανότητα ακύρωσης της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης, όχι ως μακρινό ενδεχόμενο αλλά ως ρεαλιστική εξέλιξη, απαιτείται εγρήγορση και υψηλή ετοιμότητα αντίδρασης από τους επενδυτές.

    Στην τεχνική εικόνα η κατάσταση είναι οριακή.

    Συνεχίζοντας την ανάλυση της προηγούμενης ανάρτησής μας είναι σαφές ότι η τρέχουσα καθοδική κίνηση έχει επεκταθεί πέρα από τα συνηθισμένα ακόμη και για μια βαθιά διόρθωση αφού από το 64,71% της περασμένης εβδομάδας πλέον έχει φτάσει στο 73,94% του εύρους της ανοδικής κίνησης των 592-949 μονάδων και σε απόσταση αναπνοής από την LT line που καθορίζει την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση (την ερχόμενη Παρασκευή 13/03 θα βρίσκεται στις 671 μονάδες).

    Η τεχνική εικόνα είναι ακόμη χειρότερη στον FTSE25, η τιμή του οποίου ήδη διέσπασε καθοδικά την LT line, κάτι που κάνει την ανοδική ανάκαμψη των τιμών όχι επιθυμητή αλλά άμεσα αναγκαία και απαιτητή αν θέλουμε να διατηρηθεί (έστω και πληγωμένη) η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

    Το παρακάτω διάγραμμα είναι απόλυτα κατατοπιστικό για την άσχημη τεχνική εικόνα που έχει δημιουργηθεί. Πρώτος και απολύτως απαραίτητος στόχος είναι το κλείσιμο της ερχόμενης εβδομάδας να βρεθεί πάνω από τις 1770 μονάδες που θα βρίσκεται η LT line ώστε να αποφευχθεί η επιβεβαίωση της καθοδικής διάσπασής της.

    Παρακάτω θα γίνει μια επισφαλής εκτίμηση για την μορφή της καθοδικής κίνησης και το τι μπορούμε να περιμένουμε στη συνέχεια. Ακολουθούν δύο ισχύουσες προς το παρόν διαφορετικές αριθμήσεις (κατά Elliott1) για την κίνηση του ΓΔ με εντελώς διαφορετική πρόγνωση η μία από την άλλη.

    Στην αριστερή εικόνα εκτιμούμε ότι η καθοδική κίνηση είναι διόρθωση τύπου zigzag ABC (5-3-5) με ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο κύμα C σε σχέση με το εύρος του Α. Το κύμα C είναι στατιστικά αποδεκτό να είναι εκτεταμένο σε σχέση με το Α αν και εδώ φτάνει στα όρια της υπερβολής. Αν η αρίθμηση είναι σωστή το κύμα C και όλη η διόρθωση θα ολοκληρωθούν άμεσα οπότε και θα αρχίσει η νέα ανοδική κίνηση. Τεχνικά το παραπάνω σενάριο είναι εφικτό όμως η ψυχολογία της αγοράς και οι γενικότερες εξελίξεις σε εσωτερικό αλλά και διεθνές επίπεδο αφήνουν πολλές αμφιβολίες για την πιθανότητα επιβεβαίωσής του.

    Στην δεξιά εικόνα εκτιμούμε ότι η καθοδική κίνηση έχει λάβει καθαρή 5κυματική μορφή.

    Στην περίπτωση αυτή υπάρχει πλήθος σεναρίων για την συνέχεια. Θα αφήσουμε στην άκρη προς το παρόν το περισσότερο δυσμενές που προβλέπει πιθανόν και νέο χαμηλό (δηλαδή ΓΔ χαμηλότερα των 420 μονάδων) και θα επικεντρωθούμε στο περισσότερο πιθανό.

    Σύμφωνα με αυτό η τρέχουσα κίνηση είναι το πρώτο καθοδικό σκέλος μιας διόρθωσης zigzag ABC (5-3-5) δηλαδή το κύμα Α. Σ΄αυτή την περίπτωση περιμένουμε σύντομα την ανοδική αντιστροφή (αν και το τελευταίο όριο επέκτασης του κύματος 5 είναι οι 645 μονάδες) με μια ανοδική κίνηση που θα έχει μορφή 3 κυμάτων (κύμα Β) με στόχο πάνω από τις 800 μονάδες (θα εκτιμηθεί με ακρίβεια στη συνέχεια) αλλά που δυστυχώς με την ολοκλήρωσή του θα ακολουθήσει ένα νέο καθοδικό C.

    ΜΕΤΟΧΕΣ

    Το σύνολο των μετοχών ακολούθησε την πορεία της αγοράς με κάποιες από αυτές να δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο στην πτώση και κάποιες να τηρούν κάποια πιο αμυντική στάση και να διατηρούν τις βασικές τους στηρίξεις. Στην πρώτη κατηγορία συναντάμε τις:

    Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ 0,08% 11,78

    Κατέρρευσε φτάνοντας να αναζητήσει στήριξη σε επίπεδα τιμών που βρισκόταν το Νοέμβριο του 2018 χωρίς τελικά να καταφέρει να κρατηθεί. Σε χαμηλό διετίας η μετοχή.

    Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,79% 2,54

    Ίσως η χειρότερη συμπεριφορά από όλες τις μετοχές. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι μια μετοχή θα έφτανε κοντά στο ιστορικό χαμηλό της στο 2012 λόγω μιας επιδημίας!!!

    ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,12% 8,20

    Έχασε και το χαμηλό του Οκτωβρίου του 18!!! Σε επίπεδα 2017 διαπραγματεύεται η τιμή της μετοχής.

    Motor Oil ΜΟΗ -1,23% 25,80

    Σε αναζήτηση στήριξης σε επίπεδα χαμηλότερα από τον Μάιο του 18. Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη σε ποιο επίπεδο θα βρει την στήριξη που αναζητά η μετοχή.

    Στη δεύτερη κατηγορία μπορούμε να βρούμε τις:

    ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 1,73% 16,43

    Δεν έχουν ακόμη διασπαστεί οι βασικές στηρίξεις της μετοχής και έτσι διατηρεί την ανοδική προοπτική παρά τη διόρθωση.

    ΟΤΕ ΟΤΕ -1,22% 13,81

    Χωρίς διάσπαση των βασικών στηρίξεων.

    ΑΔΜΗΕ ΑΔΜΗΕ 1,37% 2,22

    Ομοίως και εδώ η μετοχή βρίσκεται σε αναζήτηση στήριξης χωρίς διάσπαση των βασικών στηρίξεων.

    Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,84% 18,00

    Και η ΤΕΝΕΡΓ κράτησε τις βασικές στηρίξεις.

    Διεθνείς αγορές

    Χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουν ταλαιπωρηθεί και οι βασικοί ξένοι δείκτες είναι σαφές από τα διαγράμματά τους ότι βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης στήριξης στα επίπεδα τιμών που βρέθηκαν τον περασμένο Αύγουστο (επίπεδα τιμών που η ελληνική αγορά ήδη έχασε).

    Κράτησε τις βασικές στηρίξεις. Σε επίπεδα Αυγούστου 2019 βρίσκεται πλέον η τιμή χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια αν θα υπάρξει ή όχι καθοδική συνέχεια αφού ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί κάποιος σχηματισμός ανάπαυλας ή αντιστροφής.

    Απειλεί να επιβεβαιώσει και τη διάσπαση της στήριξης στις 11620-11880 μονάδες ο Γερμανός (DAX). Σε επίπεδα Αυγούστου 2019 βρίσκεται πλέον η τιμή χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια αν θα υπάρξει ή όχι καθοδική συνέχεια αφού ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί κάποιος σχηματισμός ανάπαυλας ή αντιστροφής.

    Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν των αναλυτών της vitalfinance.gr και vifita.gr

    Γλωσσάρι όρων

    1. Θεωρία του Elliott: Θεωρία βασισμένη στην παρατήρηση και παραδοχή ότι η κίνηση των τιμών πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες ακολουθίες και μορφές προωθητικών και διορθωτικών «κυμάτων». Περισσότερα στο διαδίκτυο.

    Σημείωση: Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.



    ΣΧΟΛΙΑ