• Μετοχές

    HSBC: Οι δύο λόγοι που οδηγούν σε ράλι τις τραπεζικές μετοχές

    • NewsRoom
    hsbc


    Τους λόγους για τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη μεταξύ 22%-115% τον Φεβρουάριο αναλύει η HSBC σε νέα έκθεσή της. Η βρετανική τράπεζα αναφέρει δύο βασικούς λόγους για την εξέλιξη αυτή: α) τις ελπίδες που συνδέονται με τις καλύτερες μακροοικονομικές προοπτικές (το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% το τελευταίο έτος),καθώς και τις καλύτερες δημοσιονομικές προοπτικές, τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2032 και το μεγάλο cash buffer και β) τα σχέδια για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των NPEs.

    Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους μετοχές, η ΕΤΕ έτρεξε με την είδηση ότι η Bank Audi ξεκίνησε due diligence για να αποκτήσει τη μονάδα στην Αίγυπτο (η πώληση αποτελεί μέρος του πλάνου αναδιάρθρωσης) και η Πειραιώς με την προσδοκία ότι συγκεκριμένο hedge fund ενδιαφέρεται για να αγοράσει το πακέτο προβληματικών δανείων NEMO (500-600 εκατ. που σχετίζονται με ναυτιλιακά δάνεια).

    Συνολικά για τις ελληνικές τράπεζες, η HSBC αναφέρει ότι οι ανησυχίες της αγοράς ήταν υπερβολικές και βλέπει θετικό μακροοικονομικό outlook, εφικτούς στόχους στα κόκκινα δάνεια και βελτιωμένη τάση καθώς προχωρούν. Τα σενάρια του οίκου υπονοούν ότι η αγορά είναι αυτή τη στιγμή υπερβολικά απαισιόδοξη, σημειώνει και υπενθυμίζει ότι έχει σύσταση «αγορά» σε όλες τις ελληνικές τράπεζες που καλύπτει.

    Όπως γράφει στην έκθεσή της, η μακροοικονομική προοπτική παραμένει θετική: περιμένει ότι η χώρα θα βρεθεί σε στέρεα ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, η οποία θα υποστηριχθεί από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η δημοσιονομική προοπτική είναι επίσης στέρεα, με το Δημόσιο πλήρως χρηματοδοτημένο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους. Κίνδυνοι για τη μακροοικονομική προοπτική παραμένουν αλλά εμφανίζονται περιορισμένοι (το χρέος παραμένει υψηλό, στο 183% του ΑΕΠ, αλλά με χαμηλά επιτόκια).

    Η προβλεπόμενη μείωση των NPEs είναι μακροοικονομικά ουδέτερη. Οι τάσεις στη διαχείριση των NPEs βελτιώνονται και οι τράπεζες πετυχαίνουν τώρα τους στόχους τους για τα NPLs και τα NPEs. Η σχεδιασμένη μείωση των NPEs θα είναι μακρο-ουδέτερη, καθώς οι εποπτικές πιέσεις επηρεάζουν αρνητικά την προσφορά και τη ζήτηση.

    Οι πρόσφατες προτάσεις του ΤΧΣ και της ΤτΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων είναι απίθανο να βοηθήσουν, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανό επιταχυντή εάν υπάρξουν καλύτεροι οικονομικοί όροι. Τα τρέχοντα σχέδια μείωσης των NPEs λειτουργούν και είναι πιθανό να παραμείνουν ακριβά για τις τράπεζες ωστόσο είναι εφικτά, ενώ η αγορά φαίνεται να είναι επιφυλακτική. Η HSBC θεωρεί επίσης ότι πιο αυστηρές εποπτικές απαιτήσεις είναι απίθανες, όσο οι τράπεζες πληρούν τους στόχους τους.

    Οι τάσεις σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη βελτιώνονται. Αν συνδυάσουμε τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τεσσάρων τραπεζών που καλύπτουμε, με την αύξηση στα εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και ακόμα με αρνητικό πρόσημο, είναι πάνω από τα επίπεδα των καθαρών δανείων και βελτιώνεται. Το χαρτοφυλάκιο δανεισμού και επομένως η «πάνω γραμμή» θα πρέπει να παραμείνει υπό πίεση, αλλά αυτό θα αντισταθμιστεί από χαμηλότερες προβλέψεις. Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, η HSBC σημειώνει ότι ο κλάδος αντιμετώπισε σημαντική μείωση του δείκτη CET κατά μία ποσοστιαία μονάδα, εξαιτίας της εφαρμογής των IFRS9, αλλά τώρα αρχίζουν να χτίζουν ξανά οργανικά τα κεφαλαιακά τους επίπεδα.

    Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες της αγοράς, η HSBC τις χαρακτηρίζει «υπερβολικές». Σημειώνει, ακόμα, ότι η μείωση της αξίας συναλλαγών «μεταφράζεται» συχνά ως περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μέσοι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σχετικά σταθεροί τον τελευταίο χρόνο, στα επίπεδα των 16 εκατομμυρίων μετοχών.

    Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy» και για τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Βλέπει δε μεγάλα περιθώρια ανόδου, καθώς δίνει τιμή-στόχο στο 1,95 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,4 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στο 0,79 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και στο 1,14 ευρώ για τη Eurobank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μεγαλοτραπεζίτης προειδοποιεί: Κόψτε κόσμο για να σωθούν οι τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ : Η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία βλάπτει σοβαρά τις τράπεζες και την οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ