• Μετοχές

    ΕΥΑΘ: Συνέταιροι οι εργαζόμενοι στα κέρδη, «με ταμειακές διευκολύνσεις»

    Άνθιμος Αμανατίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ

    Άνθιμος Αμανατίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ


    Ξέσπασμα για τη μετοχή της ΕΥΑΘ, της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, καθώς το 2023 δεν φαίνεται ότι ήταν η χρονιά της, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, που είναι και τα πλέον πρόσφατα, έδειξαν ότι η εταιρεία πέρασε σε κερδοφορία, ενώ μειώθηκε το ενεργειακό κόστος, προφανώς λόγω βελτίωσης των τιμών.

    Η απόδοση της μετοχής το 2023 κινείται πέριξ του 3%, ενώ χθες φαίνεται ότι σημείωσε έναν από τους μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών της χρονιάς με περισσότερες από 40 χιλιάδες μετοχές.

    Η εταιρεία ελέγχεται σε ποσοστό 74% από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά προσεκτικότερη ανάλυση των οικονομικών στοιχείων δείχνουν ότι η νοοτροπία του Δημοσίου ζει και βασιλεύει. Στο κονδύλι «Έσοδα χρήσεως εισπρακτέα» περιλαμβάνεται πρόβλεψη ατιμολόγητου εσόδου για το έτος 2023 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το εκτελεσθέν τμήμα σχετικής διμερούς σύμβασης.

    Οι λογιστικές αξίες των απαιτήσεων αντιπροσωπεύουν την εύλογη αξία τους και δεν απαιτείται, όπως τονίζεται στην οικονομική έκθεση, προεξόφληση κατά την ημερομηνία του Ισολογισμού. Το 14,79% του υπολοίπου των εμπορικών απαιτήσεων οφείλεται από έναν πελάτη, ωστόσο καθώς αφορά οργανισμό του Ελληνικού Δημοσίου (αλήθεια ποιος είναι αυτός;) η εταιρεία θεωρεί πως δεν υπάρχει θέμα αδυναμίας εξόφλησης των ποσών που οφείλει στην εταιρεία, καθώς επίσης ούτε κίνδυνος συγκέντρωσης από την παροχή πίστωσης στο συγκεκριμένο πελάτη.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα εισπραχθούν αυτά ή αν θα μετακυλίονται οι οφειλές από χρήση σε χρήση.

    Σχετικά με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο εμπορικών απαιτήσεων δεν παρουσιάζεται συγκέντρωση του πιστωτικού κινδύνου καθώς η Εταιρεία έχει μεγάλο αριθμό πελατών και ο πιστωτικός κίνδυνος διασπείρεται.

    Η ΕΥΑΘ έγραψε στο πρώτο εξάμηνο απαιτήσεις από πελάτες 39,586 εκατ. ευρώ έναντι 42,7 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022.

    Οι οφειλές από επισφαλείς και επίδικους πελάτες, αυξήθηκαν όμως, σε 42,213 εκατ. ευρώ από 40,4 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022. Για το ίδιο ποσό λοιπόν, σχηματίστηκε στον ισολογισμό σχετική πρόβλεψη.

    Η ΕΥΑΘ ταυτόχρονα αποδεικνύεται πολύ καλός εργοδότης. Τα δάνεια και οι λοιπές απαιτήσεις από το προσωπικό έχουν αυξηθεί στο πρώτο 6μηνο του 2023 σε 534 χιλιάδες ευρώ από 467 χιλιάδες στις 31/12/2022.

    Συγκεκριμένα, στο κονδύλι «Δάνεια και λοιπές απαιτήσεις από το προσωπικό» περιλαμβάνονται άτοκες βραχυπρόθεσμες προκαταβολές μισθοδοσίας, ταμειακές διευκολύνσεις και βραχυπρόθεσμα έντοκα δάνεια προς το προσωπικό. Δηλαδή περισσότερο από την μισή καθαρή κερδοφορία της (114 χιλιάδες ευρώ στο πρώτο εξάμηνο) ήταν αυτές οι «μικρές διευκολύνσεις» προς το προσωπικό κι ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν από τα 71 εκατ. ευρώ στα 65 εκατ. ευρώ αν και καταγράφηκε τριπλασιασμός των χρηματοοικονομικών εσόδων κατά 0,35 εκατ. ευρώ σε αύξηση των επιτοκίων.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΥΑΘ: Πώς 50.000 υδρόμετρα θα μειώσουν το υδάτινο αποτύπωμα

    ΕΥΑΘ: Αύξηση τζίρου κατά 1 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

    ΕΥΑΘ: Aρχές 2025 ολοκληρώνεται η επέκταση των διυλιστηρίων νερού



    ΣΧΟΛΙΑ