• Μετοχές

    Euroxx: Τα top picks για το 2021 – Ελκυστικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές

    • NewsRoom


    Μετά από ένα χρόνο πραγματικά πρωτοφανών γεγονότων που διαμορφώθηκαν από την πανδημία Covid-19, οι επενδυτές αναζητούν μια αργή επιστροφή στην ομαλότητα το 2021…

    … με την έγκαιρη διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου στον ευρύ πληθυσμό, τη συνεχιζόμενη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και τη συμβολή από τo Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

    Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της Euroxx θεωρούν ότι μετά από μια δύσκολη αρχή, οι ελληνικές μετοχές βρίσκονται σε καλή θέση για ανάκαμψη μέσα στο 2021. Κατά την άποψή τους, οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την απόδοση της οικονομίας και των κεφαλαιαγορών το 2021 είναι:

    • Η ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη μετα-πανδημική εποχή – υπόκειται στην έγκαιρη / αποτελεσματική διάθεση εμβολίων, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τις τουριστικές ροές και την ιδιωτική κατανάλωση και να ανανεώσει την εμπιστοσύνη. Παρά την υψηλή αβεβαιότητα και τους κινδύνους, αν προχωρήσει κανονικά η διάθεση του εμβολίου έως τα μέσα του 2021, η επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό κάτω του 3% είναι εφικτή, λόγω της αυξημένης ιδιωτικής κατανάλωσης, της αύξησης των επενδυτικών δαπανών αλλά και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
    • Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια επόμενης γενιάς αποτελούν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία που η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει. Σύμφωνα με την Euroxx, θα είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι προσωρινός και ότι οι ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας που έχουν μείνει από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία (υψηλό δημόσιο χρέος, ανεργία, NPL και μεγάλο επενδυτικό κενό)
    • Η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στη συνεχιζόμενη μάχη τους ενάντια στα NPE – αντιπροσωπεύει επίσης μια περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων λόγω της πανδημίας και της χαμηλής εσωτερικής ικανότητας δημιουργίας κεφαλαίου λόγω της χαμηλής λειτουργικής κερδοφορίας τους.

    Stock picking

    Βραχυπρόθεσμα, και ελλείψει σημαντικών καταλυτών, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ θα κινείται γύρω από τις 800 μονάδες, με την στρατηγική του stock picking να κυριαρχεί. Συνολικά, στο βασικό σενάριο, δηλαδή αποκλείοντας το σενάριο σοβαρής διαταραχής που σχετίζεται με ένα νέο κύμα της πανδημίας, οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια ελκυστική μεσοπρόθεσμη προοπτική απόδοσης. Η Euroxx συστήνει στους επενδυτές να αναζητήσουν διαφοροποιημένη έκθεση, καθώς δεν αναμένεται όλοι οι κλάδοι και οι εταιρείες να επουλωθούν, και σίγουρα δεν θα ανακάμψουν όλοι με τον ίδιο ρυθμό.

    Euroxx Top Picks for 2021

    Τα top picks

    Οι κορυφαίες επιλογές για φέτος περιλαμβάνουν τις εταιρείες που, κατά την άποψη των αναλυτών, προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον υποσχόμενο ενεργειακό τομέα (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ο μετασχηματισμός.

    Όπως πάντα, και φέτος στις κορυφαίες επιλογές περιλαμβάνονται επίσης και δύο μετοχές με μεγάλη ρευστότητα, καλές βασικές αρχές, ισχυρές ταμειακές ροές και βιώσιμα μερίσματα (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ).

    Όσον αφορά τις τράπεζες, η κορυφαία επιλογή φέτος είναι η Εθνική Τράπεζα χάρη στην ισχυρή κεφαλαιακή θέση και την καλύτερη θέση ρευστότητας στην κατηγορία, όπως και τα κορυφαία επίπεδα κάλυψης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ