• Μετοχές

    Χρηματιστήριο: Ποια χαρτιά έχουν ξεχωρίσει Έλληνες και ξένοι επενδυτές – Από την Quest και τις τράπεζες στην… Entersoft

    Μεγεθυντικός φακός, γραφήματα


    Σχεδόν τέσσερις μήνες από το ξεκίνημα της χρονιάς και με το πρώτο τρίμηνο να έχει παρέλθει, στο μικροσκόπιο των ξένων και των Ελλήνων επενδυτών έχει περιέλθει το Χρηματιστήριο της Αθήνας που πλέον έχει περάσει σε φάση αυτονομίας σε σχέση με τις ξένες αγορές.

    Τα καλά αποτελέσματα που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, τα υψηλά μερίσματα που μέχρι στιγμής υπερβαίνουν το 1,7 δισ. ευρώ, εμβληματικές επενδύσεις, όπως το πράσινο φως  της διϋπουργικής επιτροπής να εκκινήσει η δημιουργία του data center της Microsoft στην Ελλάδα, οι επικείμενες αναδιαρθρώσεις τους MSCI, όπου, κατά τα φαινόμενα, θα συμπεριληφθούν Εθνική και ενδεχομένως ο Μυτιληναίος, αποτυπώνονται στις εκθέσεις των ξένων οίκων, αλλά και των χρηματιστηριακών εταιρειών στην Ελλάδα. Στο επενδυτικό καλάθι τους περιλαμβάνονται πλέον μετοχές από ολόκληρο το φάσμα του χρηματιστηριακού ταμπλό και αφορούν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μέχρι την Entersoft.

    Το ενδεχόμενο τα καλά νέα για το Χρηματιστήριο να επηρεαστούν από την αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, από 4,5% αρχικά, σε 3%, με βάση την τελευταία πρόβλεψη του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά και ο αρνητικός διεθνής περίγυρος, όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, δεν εμποδίζουν τους ξένους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα ελληνικά assets.

    Τι επιλέγουν οι χρηματιστηριακές από το ελληνικό χρηματιστήριο

    Jefferies

    Στο πλαίσιο αυτό, η Jefferies παραμένει αισιόδοξη ξεχωρίζοντας τις Motor Oil ΜΟΗ -0,08% 26,10, Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -0,99% 7,00, Alpha Bank, Eurobank και Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,33% 36,74.

    Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Πλαστικά Θράκης, Jumbo και Autohellas αποτελούν μετοχές που αντιπροσωπεύουν εταιρείες με υψηλές αποδόσεις επενδυμένου κεφαλαίου.

    Μία άλλη κατηγορία ελληνικών μετοχών που παρακολουθεί ο νεοϋορκέζικος οίκος και δίνει σύσταση«buy» είναι οι Coca Cola HBC (αλλά με σύσταση διακράτησης), Danaos, GasLog Partners, Star Bulk, Stealthgas και Tsakos Energy. Σύσταση διακράτησης δίνει και για την Diana Shipping.

    Eurobank Equities

    Λίγες μέρες νωρίτερα, η Eurobank Equities θεωρούσε σε  report της ως ελκυστική την αποτίμηση της Quest, δίνοντας «δίκαιη τιμή» στα 7,3 ευρώ για τη μετοχή, έναντι τρέχουσας τιμής στα 6,06 ευρώ (κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης).

    Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου του κ. Θεόδωρου Φέσσα, η Eurobank Equities, προχώρησε σε αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για τα EBITDA κατά 3%-4% έως το 2024, ενώ αναμένει για φέτος άνοδο πωλήσεων 9% και των κερδών προ φόρων και τόκων κατά 6%.

    HSBC

    Αίσθηση από την άλλη έκανε στην αγορά η έκθεση της HSBC για τις τράπεζες, η οποία επανέλαβε τη σύσταση «buy».

    Η Eurobank παραμένει η κορυφαία επιλογή της, αλλά ανέβασε την τιμή στόχο για την… Εθνική, ενώ μείωσε τις τιμές για τις Alpha και Πειραιώς.

    Πλέον, οι νέες τιμές-στόχοι είναι 1,45 ευρώ για την Alpha Bank από 1,60 ευρώ πριν, 1,40 ευρώ για τη Eurobank από 1,45 ευρώ, για την ΕΤΕ 4,30 ευρώ από 3,90 ευρώ και 1,90 ευρώ για την Πειραιώς από 2,10 ευρώ πριν.

    Η περίπτωση Entersoft

    Στο focus της αγοράς έχει περάσει και η Entersoft , με την Χρυσοχοϊδης Χρηματιστηριακή να ανεβάζει την τιμή στόχο στα 6,80 ευρώ, καθώς η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής μπορεί να διπλασιάζει εύκολα τον κύκλο εργασιών της έως το 2026 με τις προβλέψεις της ΑΧΕ να βασίζονται σε έναν ετήσιο ρυθμό αύξησης νέων εργασιών της τάξεως του 5%-7%, καθώς και σε ποσοστό ετησίως επαναλαμβανόμενων εσόδων στο 70%.



    ΣΧΟΛΙΑ