• Μετοχές

    AXIA: Γιατί η ΔΕΗ είναι σήμερα ευκαιρία για τους επενδυτές

    Γιώργος Στάσσης, ΔΕΗ

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης


    Τη θετική στάση της απέναντι στη ΔΕΗ, με σύσταση «αγοράς» και τιμή στόχο τα 15,10 ευρώ/μετοχή, επιβεβαιώνει σε νέα έκθεσή της η AXIA Ventures.

    Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μπορεί το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη απέναντι στον ενεργειακό κλάδο να επηρεάζει αυτή τη στιγμή αρνητικά τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου, αλλά η ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η κερδοφορία της ΔΕΗ σε αυτό το τόσο ασταθές περιβάλλον υπογραμμίζει την ποιότητα του ενεργητικού της Επιχείρησης, του επιχειρηματικού μοντέλου της και την αποτελεσματικότητα του μάνατζμεντ της εταιρείας.

    Αυτό, όπως επισημαίνουν, θα αντικατοπτριστεί προοδευτικά και στην τιμή της μετοχής της.

    Ευκαιρία για τους αγοραστές που μπορούν να περιμένουν η αδυναμία της μετοχής

    Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως η αδυναμία που εμφανίζει το «χαρτί» της ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα θα πρέπει να θεωρηθεί, κατά την άποψή τους, ευκαιρία για να τοποθετηθούν στη μετοχή επενδυτές που έχουν υπομονή και πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ο ευρωπαϊκός κλάδος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας διανύει περίοδο αστάθειας, καθώς η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει αφύσικες συνθήκες, οι οποίες και δοκιμάζουν το επιχειρησιακό μοντέλο των εταιρειών του κλάδου.

    Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης EUROSTOXXX Utilities καταγράφει φέτος απώλειες 5,0%, με ονόματα όπως η Enel και η Iberdrola να καταγράφουν απώλειες ~10% την ίδια περίοδο (EDP και EDF έχουν απώλειες 14%-17%).

    Οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται στο πόσο ανθεκτική θα αποδειχθεί η κερδοφορία των εταιρειών κατά τη διάρκεια της αφύσικης αυτής περιόδου, ενώ οι παρεμβάσεις που γίνονται από την πλευρά των κυβερνήσεων στην ΕΕ για τη στήριξη των καταναλωτών δημιουργούν, με τη σειρά τους, πρόσθετες αβεβαιότητες.

    Οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, και τη μετοχή της ΔΕΗ, που καταγράφει απώλειες 10% από την αρχή του έτους και διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή πέριξ των 8,45 ευρώ ΔΕΗ 1,78% 11,42, δηλαδή 6,1% κάτω από το επίπεδο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου.

    Ωστόσο, οι αναλυτές της AXIA εκτιμούν και εμμένουν στη θέση τους ότι η ΔΕΗ μπορεί να βγει από την ασταθή αυτή περίοδο χωρίς ουσιαστική επίπτωση στα κέρδη που αναμένονται για την περίοδο 2021-22. Για τον λόγο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη το ενεργητικό της Επιχείρησης, την καθετοποίησή της και το πόσο επικεντρωμένη είναι στους στόχους της η διοίκηση της ΔΕΗ, οι αναλυτές επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι η αποτίμηση της μετοχής θα φτάσει προοδευτικά να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι έχει μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη επιχείρηση κοινής ωφέλειας, την υποκείμενη αξία του ενεργητικού της και την ικανότητά της να κεφαλαιοποιεί τις τάσεις της ενεργειακής μετάβασης.

    Σημειώνουν επίσης ότι παρά την αδυναμία που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο κλάδος, η ΔΕΗ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με μεγάλο discount σε σχέση με τις ομοειδείς της, με EV/EBITDA στο 6,0x για το 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ