• Μετοχές

    Autohellas: Η οικογένεια Βασιλάκη έχει την πιο φθηνή (χρηματιστηριακά) rent-a-car εταιρεία στον κόσμο!

    Ευτύχης Βασιλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas


    Πώς ένα «χαρτί» από τα 8 κομμάτια ως ημερήσια συναλλαγή στις 25 Ιανουαρίου 2019, δηλαδή πριν από ένα χρόνο, έχει φτάσει να πραγματοποιεί πλέον όγκους άνω των 100.000 τεμαχίων, κατά μέσο όρο, στις πρώτες συνεδριάσεις του 2020;

    «Οι επενδυτές ψάχνουν για αξίες» είναι η απάντηση. Και η Autohellas της οικογένειας Βασιλάκη ΟΤΟΕΛ 0,79% 12,80  αποτελεί την τελευταία «αποκάλυψη» της αγοράς. Με κεφαλαιοποίηση στα 386,9 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Euroxx Χρηματιστηριακή, φαντάζει ως η πιο φθηνή rent-a-car εταιρεία, με χρηματιστηριακούς όρους, διεθνώς.

    Κατ’ αρχήν διαθέτει p/e, τιμή προς κέρδη, κάτω από 10, όταν ο μέσος όρος των ανταγωνιστών της, π.χ. των Europcar Groupe, Sixt και United International Transportation, έχει 11,6.

    Η μερισματική της απόδοση αναμένεται να διαμορφωθεί για το 2019 στο 5,4%, για το 2020 στο 5,9% και στο… 6,5% για το 2021, όταν ο μέσος όρος των ανταγωνιστών διαμορφώνεται στο 3,8% για το 2019 και τη φετινή χρονιά και ανεβαίνει στο 5% για το 2021.  Το δε περιθώριο κέρδους είναι διψήφιο μεταξύ 12% και 12,4%, όταν ο μέσος όρος του ανταγωνισμού δεν ξεπερνάει το 10,2%!

    Καθημερινά στη μετοχή φαίνεται ότι αλλάζουν πακέτα μετοχών, τα οποία, σύμφωνα με την αγορά, δεν φαίνεται να παραπέμπουν σε γυρίσματα μεταξύ θεσμικών επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση το αμερικανικό fund Fidelity διατηρεί ποσοστό πάνω από 5,4% (τελευταία ενημέρωση στις 8 Ιανουαρίου).

    Πέρα από την παραδοσιακή δραστηριότητα της ενοικίασης αυτοκινήτων, η Autohellas έχει επεκταθεί στην εμπορία. Η δραστηριότητα αυτή, μαζί με τα ανταλλακτικά και τις υπηρεσίες, συνεισέφερε σχεδόν 220 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας κατά 53% στον κύκλο εργασιών του ομίλου. Μάλιστα, το ποσοστό ανάπτυξης του κλάδου της εμπορίας των αυτοκινήτων ξεπέρασε σημαντικά το ποσοστό αύξησης της αγοράς, το οποίο κυμάνθηκε στο 10% διευρύνοντας το μερίδιο που κατέχει η εταιρεία στην ελληνική αγορά τόσο σε επίπεδο εισαγωγής χονδρικής όσο και λιανικών πωλήσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ