• Μετοχές

    Ούριος άνεμος αλλαγής απογείωσε το Χρηματιστήριο


    Με τον θερμότερο τρόπο υποδέχθηκαν ξένοι και εγχώριοι επενδυτές τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές  στο +6,09% και τις 776,60 μονάδες. Για δεύτερη φορά φέτος φλέρταρε με το limit up η τράπεζα Πειραιώς, σημειώνοντας υψηλό στα 2,24 € και το +29,25%, ενώ καθολική ήταν η στήριξη από ολόκληρη την υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση προς την επερχόμενη πολιτική αλλαγή (ή τανάπαλιν).

    Στις 667,79 μονάδες έκλεισε ο δείκτης των τραπεζών, σημειώνοντας άνοδο +11,84%. Με εντυπωσιακές αποδόσεις ολοκλήρωσαν τις δημοπρασίες όλες οι συστημικές τράπεζες, με την Πειραιώς να κλείνει τελικά στο +27,41% (ΠΕΙΡ 2,208€), την  Alpha Bank στο +16,32% (ΑΛΦΑ 1,44€), την Eurobank στο +7,56% (ΕΥΡΩΒ 0,747€) και την Εθνική στο +6,06% (ΕΤΕ 2,10€).

    Πέραν της άμεσης ανακουφιστικής επίδρασης που είχαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αποτελεί τον κατεξοχήν πυρήνα προεξόφλησης των πολιτικών αλλαγών, το βλέμμα των αγοραστών θα εστιάσει στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των τριών συστημικών, πλην της Εθνικής που ανακοίνωσε στις 14 Μαϊου, με τις Alpha Bank και Eurobank να δημοσιοποιούν τις κερδοφορίες τους την Πέμπτη 30 Ιουνίου και την τράπεζα Πειραιώς να κλείνει τον κύκλο των τραπεζικών αποτελεσμάτων, στις 3 Ιουνίου.

    Επιπλέον όμως κίνητρο για τους αγοραστές των ελληνικών τραπεζών, αποτελεί το φημολογούμενο deal της τράπεζας Πειραιώς με την Intrum, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη διαχείριση ενός μέρους των προβληματικών ανοιγμάτων της τράπεζας, εφόσον οριστικοποιηθεί η μεταξύ τους συμφωνία. Το εκρηκτικό ράλι 55,49% που έχει σημειώσει η μετοχή της Πειραιώς κατά τις τελευταίες 8 συνεδριάσεις, προϊδεάζουν για την άμεση επιβεβαίωση των εκπληκτικών προσδοκιών, που αποτυπώνει η πορεία της τραπεζικής μετοχής, η οποία έχει επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 μηνών.

    Το αισιόδοξο κλίμα και η αχαλίνωτη όρεξη των αγοραστών, αποτυπώθηκε από την προσυνεδρίαση, με τις εντολές αγοράς στις συστημικές τράπεζες να οδηγούν τον κλαδικό δείκτη κοντά στα  υψηλά του από την αρχή του έτους (670 μονάδες στις 23 Απριλίου). Με σύμμαχο την  αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI, που ολοκληρώνεται στο τέλος της αυριανης συνεδρίασης, οι 4 τράπεζες απέσπασαν το 67% του συνολικού τζίρου, ο οποίος άγγιξε τα 173,60 εκατομμύρια ευρώ.

    Διάσπαση όμως πολλαπλών τεχνικών σημείων κατάφερε και ο γενικός δείκτης τιμών, όσο η ένταση των αγοραστών παρέμεινε ακάθεκτη καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, χωρίς να σημειώνονται κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να κάμψουν το σημερινό ράλι. ‘Έτσι, παρά τις υπερβολικές επιδόσεις που σημειώθηκαν σε ολόκληρο το ταμπλό, ο ΓΔ δεν απομακρύνθηκε από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του, προσεγγίζοντας εκ νέου τα επίπεδα των 780 μονάδων, που έχουν, μέχρι στιγμής, αποτελέσει τη σημαντικότερη αντίσταση. Σαν αποτέλεσμα, τα τυχόν εμπόδια που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τούδε και στο εξής η ελληνική αγορά, θα τη βρουν με ένα σπουδαίο προβάδισμα, το οποίο οφείλεται, όπως όλα δείχνουν, στις προσδοκίες που προκάλεσε η συντριπτική επικράτηση της Αντιπολίτευσης, στις χθεσινές εκλογές.

    Η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας αφαίρεσε εξ’ ολοκλήρου τις ανησυχίες που επιβάρυναν την επενδυτική ψυχολογία τις τελευταίες εβδομάδες, όσο η παροχολογία της Κυβέρνησης προκαλούσε βάσιμες ανησυχίες για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που εκφράστηκε έντονα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου Αθηνών, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε επίμονη συσσώρευση μεταξύ 720-740 μονάδων. Το ισχυρό μήνυμα που δόθηκε από την τριπλή κάλπη, έσπασε ορμητικά το στενό φράγμα των 20 μοναδων, με την αγορά να καταγράφει την καλύτερη ημερήσια απόδοση των τελευταίων τριών περίπου ετών, καθώς η τελευταία φορά που ο γενικός δείκτης “είδε” κλείσιμο άνω του 5%, ήταν τον Ιούνιο του 2016.

    Επιπλέον νότες αισιοδοξίας, προσέφερε η ξαφνική σύντμηση της προεκλογικής περιόδου, με την προοπτική εκλογών μέσα στον Ιούνιο να εξαλείφει εντελώς τις επιφυλάξεις για επιπλέον “ζημιές”, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τυχόν νέα λαϊκιστικά αφηγήματα και υποσχέσεις, με τις επιπτώσεις των ήδη ειρημένων να μας αποκαλύπτονται στην επόμενη αξιολόγηση της Κομισιόν στις 5 Ιουνίου. Αν και η προκήρυξη εθνικών εκλογών ενδέχεται να ρίξει τους τόνους των θεσμών για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει η προεκλογική ρητορική της κυβέρνησης, το Euro Working Group στις 3 Ιουνίου αναμένεται να ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα των εξαγγελιών Τσίπρα.

    Μεγάλες προσδοκίες φαίνεται να τρέφει λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας αφαιρέσει τον κίνδυνο μιας μάχης στήθος με στήθος για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και υποδεχόμενο τη νέα, ξεκάθαρα αναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική κυβέρνηση. Αυτό αποτυπώθηκε άλλωστε, όχι μόνο στις αυξημένες επιδόσεις των τίτλων που σχετίζονται με τις δημόσιες επενδύσεις, αλλά και στους χρηματιστηριακούς κύκλους, με τους αναλυτές να διατυπώνουν άκρως αισιόδοξες απόψεις.

    “Το ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο και οδηγεί άμεσα σε βουλευτικές εκλογές, είναι αυτό το οποίο θα ωθήσει το χρηματιστήριο σε νέα μεγάλη άνοδο, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια  κρίνουν ότι η αλλαγή της κυβέρνησης θα φέρει σταθερότητα και αξιοπιστία, τόσο στις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί, όσο και σε ενδεχόμενες μελλοντικές”, λέει ο κ. Γεώργιος Γαλλίκας, γενικός διευθυντής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

    “Τα σημαντικότερα σημεία των χθεσινών αποτελεσμάτων είναι αφενός η μεγάλη διαφορά του εκλογικού αποτελέσματος και αφετέρου η βράχυνση της προεκλογικής περιόδου σε ορίζοντα ενός μήνα. Από τη μία πλευρά λοιπόν, η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας μειώνει την επιφυλακτικότητα από την πολιτική σκηνή, γεγονός που επιτρέπει στην αγορά να κινηθεί ανοδικά χωρίς την αναστάτωση που θα προκαλούσε η αβεβαιότητα ενός πιο θολού τοπίου. Επιπλέον, η αφαίρεση μιας μακράς προεκλογικής περιόδου από τους επιβαρυντικούς παράγοντες του Χρηματιστηρίου, οδηγεί αναγκαστικά σε επιπλέον “ξεκαθάρισμα”, καθώς η αγορά θα γνωρίζει με βεβαιότητα πολύ σύντομα, ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση”, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κ. Σπυρίδων Κυρίτσης.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία συστήνει και ο κ. Μιχαήλ Καραμανώφ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Καραμανώφ ΑΧΕΠΕΥ, σχολιάζοντας ότι “Η αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας είναι έκδηλη στη σημερινή συνεδρίαση, όπου αποτυπώνεται η προσδοκία για την καθαρή επικράτηση μιας κυβέρνησης φιλικής προς την αγορά. Το μεγαλύτερο ζητούμενο για το ελληνικό χρηματιστήριο άλλωστε, είναι τα σημάδια για περαιτέρω ανάπτυξη, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να έχει τοποθετήσει τους διευρυμένους αναπτυξιακούς στόχους και τις νέες επενδύσεις στα κορυφαία σημεία της πολιτικής της ατζέντας.”

    Εκρηκτική ήταν η άνοδος που σημειώθηκε και στα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις της 5ετίας και της 10ετίας να διαμορφώνονται στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 1,957% και 3,147% αντίστοιχα.

    Στο υπόλοιπο ταμπλό, με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν οι 17 από τους 21 μη τραπεζικούς τίτλους της  μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και πιο συγκεκριμένα: ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,796€ +15,13%), Viohalco (ΒΙΟ 3,385€ +13,78%), ΟΛΠ (22,75€ +11,79%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ 4,50€ +11,66%), Lamda Development (ΛΑΜΔΑ 7,32€ +11,42%),  ΔΕΗ (1,621€ +11,10%),  Όμιλος Μυτιληναίου (ΜΥΤΙΛ 9,625€ +7,00%), Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ 8,33€ +6,79%), Cenergy (CENER 1,34€ +6,35%), ΟΠΑΠ (9,10€ +5,81%), Jumbo (ΜΠΕΛΑ 15,75€ +5,00%), Αεροπορία Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ 8,31€ +4,14%), ΟΤΕ (11,90€ +3,93%), Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ 7,01€ +3,55%), Fourlis (ΦΡΛΚ 5,10€ +3,34%), Τιτάν (ΤΙΤΚ 17,76€ +2,90%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (4,94€ +2,07%) , ΑΔΜΗΕ (1,77€ +1,72%),  Σαράντης (ΣΑΡ 7,32€ +30,83%), Coca Cola (ΕΕΕ 32,64€ +0,74%) και Motor Oil (ΜΟΗ 19,70€ +0,61%).



    ΣΧΟΛΙΑ