• Μετοχές

    Τι προβλέπει η Deutsche Bank για τα αποτελέσματα Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς

    • Μαριάνα Φραντζή
    Deutsche Bank

    Deutsche Bank


    Μείωση στα επαναλαμβανόμενα έσοδα των ελληνικών συστημικών τραπεζών αναμένει να δείξουν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου η Deutsche Bank, εκτιμώντας όμως πως πτώση θα υπάρξει και στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, με τον ρυθμό μείωσης να διαμορφώνεται στο 3%.

    Η γερμανική τράπεζα αναφέρει σε νέο της σημείωμα τις εκτιμήσεις των αναλυτών της για τα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Πειραιώς, τα οποία θα δημοσιευτούν στις 14, 30 και 31 Μαΐου αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με αυτές, ο κλάδος θα παρουσιάσει πτώση της τάξης του 26% στα έσοδα προ προβλέψεων, λόγω της Alpha Bank και της Εθνικής, ενώ εκτιμάται πως οι προσπάθειες της Τράπεζας Πειραιώς για μείωση του κόστους θα φανούν ήδη στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε.

    Η Deutsche Bank διατηρεί την προτίμησή της προς τις Alpha Bank και Εθνική (σύσταση buy), προσδοκώντας μάλιστα από την τελευταία να είναι η μοναδική του κλάδου που θα εμφανίσει βελτίωση στα επαναλαμβανόμενα έσοδά της με άνοδο 4,6% για το εξεταζόμενο τρίμηνο. Η τιμή στόχος για την Εθνική διαμορφώνεται στα 2,1€, ενώ για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι το 1,9€.

    Όσον αφορά τα κέρδη προ προβλέψεων, η γερμανική τράπεζα βλέπει άνοδο της τάξης του 8,3% για το α τρίμηνο. Η Εθνική βρίσκεται και πάλι στην καλύτερη μοίρα, με τη DB  να αναμένει αύξηση 61,7% σε σχέση με το δ τρίμηνο του 2019. Αύξηση 2,3% αναμένεται ότι θα παρουσιάσει η Apha Bank, ενώ η εκτίμηση για την τράπεζα Πειραιώς υποδεικνύει πτώση της τάξης του 3,6%.

    Το ενδιαφέρον αναλυτών και επενδυτών όμως θα επικεντρωθεί κυρίως στους ρυθμούς μείωσης των NPEs, με τη γερμανική τράπεζα να περιγράφει τις εξελίξεις στο «κόκκινο» μέτωπο μάλλον ανιαρές καθώς η πτώση συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο θα διαμορφωθεί στο 3%.

    Πιο αναλυτικά, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να εμφανίσει πτώση 4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 650 εκατομ. Ευρώ, λόγω ενός συνδυασμού αρνητικής σύστασης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και διαγραφών. Παρόλα αυτά, ο υψηλός δείκτης κάλυψης (59%) της τράπεζας σε σχέση με τις υπόλοιπες, θα της βοηθήσει να προχωρήσει σε πιο επιθετικές μειώσεις των NPEs, μέσω πωλήσεων.

    Για την Alpha Bank, η Deutsche Bank προβλέπει μείωση των ανοιγμάτων κατά 1% σε τριμηνιαία βάση, ποσοστό που μεταφράζεται σε δάνεια αξίας 330 εκατομμυρίων ευρώ.

    Τέλος, η τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να μειώσει τα NPEs της κατά 550 εκατομμύρια ευρώ για το τρίμηνο που παρήλθε, με το δείκτη κάλυψης της τράπεζας να διαμορφώνεται στο 48,9%, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.



    ΣΧΟΛΙΑ